Зрелостникът със СОП Иван Гърнев бе доведен от майка си на изпита, квесторите обещаха да му осигурят спокойна среда, за да се справи успешно

Липсата на служебна бележка се оказа препъникамък за 18-годишния Христос Ангелов на днешната матура по български език. 801 зрелостници от областта бяха допуснати до поправителната сесия, но мнозина пропуснаха шанса си. От 128-те разпределени в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, едва 2/3 се явиха на зрелостния изпит. Христос завършва „Подемно-транспортна техника“ в ПГ по машиностроене, но на редовната дата не успял да се справи с матурата по български. Като втори ДЗИ избрал изпит по специалността и изкарал 3.90. За да вземе дипломата си средно му останала поправката по български, но пропуснал да си получи навреме служебната бележка.

„Ако ми я донесете в 8 без 1, ще влезете, но в противен случай не мога да ви допусна да се явите. Има правила и те трябва да се спазват, съжалявам“, обясни на Христос директорът на ПГ по хранителни технологии и техника Людмила Ганчева. Младежът бе придружаван от баща си, който го докарал сутринта от Ясно поле.

„Класната ми се обади вчера, за да ме попита защо не съм си взел бележката, но нямаше с какво да дойда. Има само два автобуса от село до Пловдив, а когато нашите се прибраха вечерта и им казах, училището беше затворено“, обясни Христос, но не даде смислен отговор защо не се е сетил навреме да си потърси документа.

Два пъти късан, на днешната матура се яви Асан Кръстев, който също е учил „Подемно-транспортна техника“ в ПГ по машиностроене. Младежът каза, че е решавал тестове и се надява този път да изкара. С него бе и съученикът му Сюлейман от същата гимназия.

Придружван от майка си, малко преди началото на изпита пристигна Иван Гърнев. Момчето е със специални потребности, но не е на ресурсно подпомагане, тъй като родителите му имали амбицията да получи диплома за средно. На редовната сесия отказал да се яви на ДЗИ по български, затова се пробва сега. Затова пък на втората задължителна матура изкарал 4.87. Избрал география, тъй като от малък имал слабост към тази наука.

Иван е със синдром на хиперактивност, имал фобии и към шума. До последния момент майка му Ваня се притесняваше дали ще се съгласи да влезе в изпитната зала. Директорът Людмила Ганчева я увери, че тя и квесторите имат опит в работа с ученици със СОП и ще му осигурат максимално спокойна среда, за да се справи успешно. Момчето е на самостоятелна форма на обучение в СУ „Димитър Матевски“. За да го приобщят към връстниците му, родителите му купили абитуриентски костюм и го завели на бала. Тържествената вечер била в Новотела и Ваня платила два куверта – за Иван и за себе си. Изплашен от шума, пиратките, крясъците и рева на возилата, момчето обаче отказало да влезе със съучениците си и се прибрали у дома.

Майката на Красимира Найденова също остана да чака отвън дъщеря си, като стискаше палци този път да успее. 25-годишното момиче е на самостоятелна форма в СУ „Пейо Яворов“. Работело в игрална зала в Сливен, но цяло лято решавало тестове по български с надеждата за заветната диплома.