Членове на борда на Холандската Монтесори асоциация оценяват провежданите обучения на педагози от пловдивските детски градини

IMG_20170409_165443 (1)

Членове на борда на Холандската Монтесори асоциация и членове на Монтесори Европа пристигнаха на работно посещение в града по тепетата. Те са тук по покана на Община Пловдив, за да оценяват провежданите обучения на педагози за прилагане на метода на Мария Монтесори в детските градини, където е въведен.

Оценката ще направят д-р Елизабет Матисен и д-р Ярд ван де Вижвер – доказани специалисти в областта на Монтесори педагогиката. Те вече са посетили детските градини „Мир“, „Велимира“, „Майчина грижа“ и „Буратино“, а утре им предстои наблюдение в „Мирослава“. По време на срещите си с екипите от преподаватели те обсъждат, дискутират и уточняват конкретни детайли на обучението.

Елизабет Матисен е магистър по педагогика и психолог. Има дългогодишен опит като Монтесори учител на деца от 4 до 12 години, като преподавател в университет за приложни науки. Матисен консултира училища в Холандия, Белгия, Украйна, Русия, Китай, Ливан и Германия повече от 20 години.

Ярд ван де Вижвер също има дългогодишен опит като учител, директор и преподавател. Награден е с национално отличие. Неговата компания е специализирана в областта на иновациите в образованието и развитието на учебните заведения.

Целта на посещението им е да окажат подкрепа на педагозите от детските заведения, да предадат опит и знания, които са натрупали през годините от посещенията си в различните държави.

Община Пловдив стартира програма за въвеждане на Монтесори педагогиката в 5 пилотни детски градини през 2016 година. Преди месец кметът Иван Тотев връчи дипломите на първите успешно дипломирали се педагози. В следващия курс на обучение по програмата предстои да се включат още една детска градина и училище.

IMG_20170409_163514