Висшето училище обявява Ден на отворените врати на 10 юни, когато ще се проведе и фермерски фестивал

Функционален хляб „Топи“ ще предложи за дегустиране на 10 юни Университетът по хранителни технологии. Изделието е за ежедневна употреба, а неговата консумация снижава нивото на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2. Това съобщи доц. д-р Цветана Гогова, ръководител на Центъра за франкофонско обучение. Тя подчерта, че тези резултати са на базата на  изследвания в две пловдивски болници – УМБАЛ „Св. Георги“ и УМБАЛ „Каспела“. Само университетът има право да го произвежда и той се прави в учебно-производствената база за хлебни и сладкарски изделия, каза доц. Гогова.

Тъй като 10 юни е Спасовден – професионален празник на хлебарите и сладкарите, от катедра „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските изделия“ в УХТ организират презентация. Ще бъдат представени за дегустация хляб с вино и орехи, хляб с коняк и стафиди, който не е сладък, и шарен хляб, оцветен в различни краски, в зависимост от суровините.

Предвиден е и втори експозиционен щанд, на който ще бъде изложена обредна пита за Спасовден. Посетителите ще видят два вида големи пити „Слънце“ с диаметър 30 см и различни видове хляб – оризов, пшеничен със слънчогледови семки, пшеничен с тиквени семки, пшеничен с маслини и лук, а също щрудел и еклери.

В същия ден ще се проведат още две събития – Ден на отворените врати за кандидат-студенти, и второто издание на фермерския фестивал „Произведено във фермата“. Шатрите ще бъдат разположени в двора на университета.

Бъдещите студенти ще се запознаят и с кои фирми биха могли да сключат договор по време на обучението, за да бъдат освободени от семестриални такси по регламентирани от МОН специалности, посочи зам.-ректорът доц. д-р Христо Спасов. Университетът ще презентира продукти, произведени в учебните бази или от възпитаници на висшето училище, които успешно развиват собствен бизнес.

След първото издание през 2020 г., Фермерският фестивал „Произведено във фермата“ отново гостува на УХТ. Посетителите ще имат възможност да дегустират фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони на страната: сирене, кисело мляко, мед, сладка, сиропи, пресни плодове и зеленчуци, билки, подправки, цветя. Много от храните са биологични, повечето са произведени в семейни ферми и от занаятчии от селски райони и зони в Натура 2000.

Документи за конкурсните изпити в четвъртата кандидатстудентска сесия, която ще се проведе на 1 юли, ще се приемат от 14 до 30 юни.