Новата книга на психолога Теодора Пампулова – “Детската градина – щастливо място”, не съдържа нито едно „трябва”, а съветва родителите как да подготвят емоционално детето

Дневник на успехите, работа с календар, ролеви игри, събиране на стикери, хапче против страх, детска градина за животни, приказки са част от упражненията на страниците на книгата за родители „Детската градина – щастливо място”. В нея детският психолог Теодора Пампулова напомня, че е много важно да подготвим емоционално детето за промените, които му предстоят с постъпването в детското заведение – в режима, във взаимоотношенията, в това да бъде самостоятелно.

Книгата съдържа истории от частната практика на психолога. Тя е практически ориентирана и е предназначена за родителите на деца, които ще постъпят в детската градина или вече я посещават, но трудно се адаптират.

„Често в стремежа си да представят детското заведение в най-добрата възможна страна на малчугана, родителите създават у него погрешни или нереалистични очаквания. Когато детето започне да я посещава, то се сблъсква с редица ситуации, с които не може да се справи. Това е причината дълго да не може да се адаптира”, пояснява Теодора Пампулова.

Книгата е базирана на игровата терапия, която е достъпна за практикуване у дома и е с изключително бързи и позитивни резултати. Играейки, малкото дете научава повече за света, който го заобикаля, придобива много умения, учи се да разрешава проблеми, да създава приятелства, да организира, да следва правила, да споделя играчки.

“Детската градина – щастливо място” не съдържа нито едно “трябва”, поради което не създава у родителите блокажи относно препоръките и напътствията. Тя е лесна за четене, написана на популярен език. Книгата включва няколко раздела – какво можем да направим, за да подготвим детето емоционално за тръгването на градина, как да планираме първия празничен ден и какви хитрини можем да използваме, за да се справим с плачещия сутрин малчуган.

Психологът извежда предимствата и недостатъците на детското заведение, какво представлява адаптацията, как родителят лесно да синхронизира правилата и да подготви детето за дисциплината в градината, как да хвали и критикува малчугана, когато се справя и когато не успява, как да обясни на малкия човек, че е необходимо да посещава детска градина, когато по-малкото му братче или сестриче остава у дома.