В навечерието на 1 юни децата и учениците със специални образователни потребности изявиха таланта си, незрящият зрелостник Явор Ангелов изпълни откъс от „Кармен” на флейта

Националният химн, съпроводен с жестомимичен превод, прозвуча на концерта под мотото „Заедно”, който организираха в навечерието на 1 юни учителите и децата на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование. Традиционната проява обичайно събира учениците, техните родители, психолози и ресурсни педагози във Военния клуб, но тази година, поради епидемичната обстановка, концертът се случи във виртуалното пространство. Изпълненията на децата са качени на фейсбук страницата на центъра и във видео платформата YouTube.

Докато вървят музиката и текстът на „Мила Родино”, Синди Скечелиева от асеновградското ОУ „Панайот Волов” прави превод на жестомимичен език. Момичето е с нарушен слух, но чете по устните и може да говори, така че успешно се справя в масовото училище, подкрепена от ресурния си учител.

23 деца между 3 и 18 години от цялата Пловдивска област се изявяват в концерта. Всички те са със специални образователни потребности и ползват допълнителна подкрепа за обучението си от ресурсен учител, логопед и психолог от Регионалния център. За първи път тази година обаче им се наложи да покажат наученото през годината не на сцената, а пред компютъра у дома.

Началото постави зрелостникът от НУМТИ „Добрин Петков” Явор Ангелов. След като пожела здраве и щастие за всички, флейтистът изпълни откъс от трето действие на операта „Кармен”.

Облечени в народни носии, Лили и Слави Козареви от ДГ „Дъга” изпълниха „Аз съм българче” и „Земя”. Братът и сестрата са във втора група на детската градина. Преди две години деца, учители и родители се обединиха в кампанията „Доброто продължава”, за да подпомогнат лечението на Лили.

Стихотворения на Вазов, Ботев, Асен Разцветников, музикални изпълнения на цигулка, барабани и кавал, записани от родителите на младите таланти, прозвучаха по време на концерта. Клиповете са режисирани и монтирани от Йоана Арсова. Зеленият двор пред къщата у дома се превърна в естествен декор за изпълнението на най-дългогодишния участник – Тодор Крушаров от Кричим, който се представи със „Засвирили са три гайди”.

„Талантът не търпи ограничения. Той намира начин да разпръсне светлината си, защото, казват, даровитите били помилвани от Бог”, коментира директорът на Центъра Катя Стоилова.

Със старта на дистанционното обучение 47 ресурсни учители, 7 психолози и 7 логопеди провеждат часове за допълнителна подкрепа с общо 543 деца и ученици със СОП от областта. Дейностите се реализират по няколко направления: беседи на достъпен за децата език, часове по допълнителна подкрепа с видео връзка чрез средствата за дигитална комуникация или посредничеството на учебното заведение или кметството; консултиране на родители; разработване и подготовка на ресурси. Най-голям брой са синхронно проведените часове.

Центърът поддържа платформа за споделяне на ресурси и виртуална класна стая, достъпна на iportal4languages.eu. Направена е и фейсбук страница “Дневна доза знание”, на която ежедневно се публикуват материали в помощ на родителите.