Първенците от НУ „Хр. Ботев” отчетоха 2011 кг, 1243 кг донесоха второто място на ОУ „Райна Княгиня”, трети се наредиха учениците от ОУ „К. Величков”

d079a3b0ad86dc0dd60508e754bf6010_XL

6.5 тона хартия успяха да съберат пловдивските ученици в рамките на кампанията „Хартиена война”, обявиха от дирекция „Екология и управление на отпадъците” в Община Пловдив. Инициативата, в която се включиха 11 училища на територията на районите „Северен”, „Южен” и „Западен”, бе организирана съвместно с организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки „Екоколект” и „Булекопак”. Събраните отпадъци  бяха извозени и предадени за рециклиране.

С най-добър резултат от 2101,72 кг бе отличено НУ „Христо Ботев”. На второ място с 1243,52 кг се класира ОУ „Райна Княгиня”, а СУ „Константин Величков” се нареди на трето място.  Останалите училища, които се включиха в инициативата получиха почетни грамоти за активно участие.

Организаторите имат амбиция инициативата да се превърне в ежегодна и да разширява обхвата си.

За производството на един тон вестникарска хартия е нужна дървесината на 24 дървета. Ако вместо да изхвърляме вестниците, които четем, ги поставяме в контейнера за разделно събиране, спасяваме от отсичане много дървета, икономисваме огромни количества вода, нужни за производството на първична хартия и намаляваме замърсяването на въздуха с 73%, призовават експертите.