Тоалети, чанти, обувки и аксесоари от естествени материали в модните за сезона цветове показаха учениците от Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил

DSC_6254

Хан Аспарух и любимата му Пагане дефилираха на ученическо модно ревю днес. Те се разходиха по червения килим във фоайето на Дома на културата, а публиката бурно аплодира оригиналните им тоалети, измайсторени от моделиерите на Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил.

Стилизирани костюми на български владетели, произведени в часовете по практика, показаха пред гости и представители на бизнеса учениците.  Пещерният човек, Константин и Елена с корони на главите, Райна Княгиня, щамповани тениски с образите на Симеон и Иван Асен II, компютърно обработени от учениците, припомниха на публиката славните имена от историята ни. Сътвореното в часовете по учебна практика бе представено под мотото „През хановете, царете, войводите и до днес”, като манекени бяха самите моделиери.

DSC_6175

Чанти в тъмносиньо, бежово и бордо от естествена кожа и лак  в актуален за сезона дизайн показаха манекените.  Имитация на змийска и крокодилска кожа, тюл и органза допълваха моделите. Чанти на текстилна основа с принтове, подходящи за пазаруване и плаж, детски буйки от естествена кожа, чехли с косъм и ключодържатели бяха изложени в откритата експозиция, която буквално бе разграбена в края на дефилето.

Гримьори и фризьори от клубове по проект „Твоят час” и СИП се бяха погрижили манекените да не отстъпват на професионалните модели.

DSC_6160

„Учениците положиха изключително много усилия. При нас има много момчета и момичета от малцинствата, но те са много сръчни и работят с усърдие. Фирмите, с които имаме договори за практика, са тук, което е доказателство за добрите контакти. Ревюто нямаше да се случи без тяхната подкрепиха с дарени безвъзмездно естествени материали, от които направихме изделията в работилниците”, обясни преподавателят по учебна практика Антонина Михайлова.

70 на сто от децата се реализирали по професията, след като завършат. Повечето от фирмите партньори им предлагали договори веднага след дипломиране срещу много добро заплащане за бранша.

DSC_6232

DSC_6111