Зрелостникът от ОМГ е приет да учи в Кеймбрдиж

petar-gaydarov

Пловдивският гений от Математическата гимназия Петър Гайдаров предизвика небивал фурор, след като се класира на второ място в най-елитното предколежанско състезание за наука в Питсбърг. За първи път досега български ученик печели такава престижна позиция  на Intel ISEF 2015. 12-класникът си дели второ място със Стефан Колтън от Ню Йорк.

Зрелостникът от Пловдив успя да пребори 1700 гимназисти от цял свят, а наградният фонд на състезанието в Питсбърг, Пенсилвания е 5 млн. долара. Петър  бе единственият български математик, избран да участва със свой проект в най-голямата научна надпревара за ученици. Гимназисти от 70 държави показаха своите независими изследвания, а проектът на Петър е свързан с паркиращите функции.

Зрелостникът вече пътува към България, за да се яви на матури. Той вече е приет в Кеймбрдиж, където ще учи по индивидуална програма, която да му позволи да прави разработки и да се явява на световни състезания. Миналото лято Петър участва в 6-седмичен стаж в престижния институт за наука RSI в Масачузетс. Пак през 2014 година вундеркиндът представи България в конкурса на ЕС за млади учени в Полша, където спечели второ място за всички науки и първо по математика.

Новото българско лице на световния математически елит изследва хипотеза, свързана с полиноми, и взе участие във връчването на миналогодишните Нобелови награди. Петър получи парична премия от 5000 евро и право за участие в Стокхолмския младежки научен семинар.

През юли му предстои участие в Европейското младежко научно изложение EXPO Science Europe, което ще се проведе в Брюксел. Там Петър ще представи разработката си Вектор паркиращи функции и инверсии в дърво“. Заедно с него за Брюксел ще пътува и съученикът му Виктор Даков , който ще представи своя система за комуникация между учители и ученици.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.