Посланикът на Франция Жоел Мейер връчи на директора на „Алианс Франсез“ Теофана Брадинска държавното отличие „Орден на Академичните палми“, степен „Офицер“

Задълбочаване на връзките в научната област е един от водещите приоритети в двустранното сътрудничество между България и Франция. Темата беше част разговорите между областния управител Ангел Стоев и посланика на Франция у нас Жоел Мейер и Пиер Колио, съветник по сътрудничеството и културни дейности и Директор на Френския институт в България. Посолството възобновява сесиите  на Програма Юбер Кюриен (PHC) „Рила“. Френските дипломати приканиха пловдивските висши училища да се включат активно и така да се подпомогне научният и технологичният обмен на високи постижения между изследователските лаборатории на двете страни.  Съвместната френско-българска програма е особено подходяща за млади изследователи и докторанти. По нея се финансират проекти във всички научни области, включително хуманитарните и социалните науки, а конкурсите в рамките на програмата се обявяват на всеки две години. Настоящата сесия бе отворена този месец.

„Френските инвеститори имат много сериозен интерес към Пловдивска област и България, но като цяло признават, че имат проблем с намирането на достатъчно и добре обучени кадри“, заяви посланик Мейер. Той подчерта още, че Франция има много сериозен опит в професионалното образование с изградена мрежа от училища и  е готова да помогне в тази област.

На тържествената церемония в Медицинския университет Негово превъзходителство връчи държавното отличие „Орден на Академичните палми“, степен „Офицер“, на Теофана Брадинска – директор на „Алианс Франсез“ в Пловдив.  Орденът се дава за популяризиране на френския език и активно участие в развитието на дейността на „Аланс Франсез“.

Държавното отличие е учредено през 1955 г. То води началото си от почетен знак, създаден с декрет на Наполеон от 1808 г. Първоначално с него се награждават само университетски преподаватели и служители. По-късно ордена получават личности, които имат заслуги към образователната система, културата и френския език. Орденът „Академични палми“ е трети по ранг във Франция след Ордена на Почетния легион и Националния орден за заслуги. Отличието има три степени: рицар, офицер, командор.

„Франция ми оказва голяма чест, ще продължа да работя със същия ентусиазъм и отдаденост“, каза Брадинска, която бе и почетен консул на Франция в Пловдив.