Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ става първото училище, отличено с наградата „Симон Вей“ за мултикултурно образование и толерантност.

Наградата е учредена по инициатива на евродепутата Илхан Кючюк и Валентин Тончев – съветник на Кючюк и бивш възпитаник на гимназията. Двамата ще присъстват на официалната церемония по награждаването на 18 февруари от 12:00 часа в сградата на гимназията. Тя бе отлагана няколко пъти заради пандемията. След това гостите ще проведат дискусия с учениците на тема: „Бъдещето на Европа“.

Припомняме, че през 2018 година Френската гимназия стана първото пловдивско училище посланик на Европейския парламент. Оттогава досега са организирани множество инициативи и конкурси, посветени на културното многообразие, както проекти и презентации за толерантността.

Симон Вей е емблематична личност от еврейски произход, виден френски политик, бивш министър на здравеопазването, член на Конституционния съвет на Франция и първата жена, която застава начело на Европейския парламент. През 1944 г., заедно с фамилията си, е арестувана и депортирана в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау , където остава 13 месеца. През 1979 г. Симон Вей е избрана за председател на ЕП. От 1993 до 1995 г. Симон Вей отново е член на френския кабинет, служейки като държавен министър и министър на здравеопазването, социалните въпроси и града.