Ученици от ПГ по облекло „Ана Май“ имат възможността да влязат в ролята на актьори и да създадат, с помощта на професионални ментори, свой собствен спектакъл, който да покажат пред публика в зала. Сюжетът ще е такъв, какъвто въображението на младите таланти изгради. Целта на набиращия все по-голяма популярност форум театър е творческите теми да обхващат проблемите на различните общности.

Лилия Секова, Борис Зафиров, Георги Иванов и Веселин Георгиев са творците, които превръщат училището, а и социалните канали на проекта „Kick it out“, в пространство за театър. С идеите си успяват да привлекат вниманието на Национален фонд култура, който подкрепя инициативата.

„Нашата идея е да работим с учениците в посока на това да изгоним страха, да споделят проблемите и да търсим решения със средствата на театъра. Още от първото ни занимание се зароди разбирателство и с всеки следващ час достигаме до все повече допирни точки“, казва драматургът и ръководител на проекта Борис Зафиров.

Учениците толкова се запалили, че освен, че отделят от свободното си време, започнали да се отнасят професионално отговорно и дори да се наричат помежду си в театралния курс колеги. Всяко занимание наподобява реална театрална репетиция.

 

„Момчетата и момичетата научават какво е творческо пространство, работим с въображаеми предмети, правим етюди. Всеки ден израстват“, казва режисьорът и психолог Лили Секова.

Театърът помага на младежите да развихрят въображението си и е средство, с което може да се бори и с друг голям проблем – вербалната агресия сред подрастващите. В момента курсът се води в библиотеката на гимназията, но последните 10 занимания ще се прехвърлят на сцената на Държавен куклен театър – Пловдив.

Покрай образите, които изграждат, младежите споделят, че вече обръщат повече внимание на детайлите в реалния живот.

Учениците и професионалистите заедно ще изберат сюжет, ще направят сценарий, декори и костюми и ще създадат реален спектакъл, който ще покажат на сцена на 2 юли.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.