Ансамбъл „Тракийска младост” на СУ „Любен Каравелов” стана посланик на Пловдив в чешката столица

Песенни и танцови композиции, характерни за Тракия и Родопите, изпълниха в сърцето на чешката столица талантите от СУ „Любен Каравелов”. Публиката остана впечатлена както от хората и ръчениците, както и от чувственото изпълнение на космическата песен „Излел е Дельо хайдутин”, прозвучала на емблематичния Староместки площад.

Ученическият ансамбъл „Тракийска младост” получи специална покана от Българския културен институт в Прага да участва в събитията на традиционния коледен базар в Прага. Страната ни за втора поредна година има възможност да представи уникалните си народни песни и танци, този път чрез участието на пловдивските дарования. На богато украсената сцена, на фона на видеофилм за Пловдив, певците и танцьорите представиха 30-минутен спектакъл „Стари ноти на млади струни”  и бяха сред малкото чуждестранни участници на базара.

Броени дни преди коледните празници и в навечерието на 2019 г., в която българският град Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, български фолклорни ритми огласиха центъра на Прага. Събитието постави началото на представянето зад граница на Пловдив ‒ Европейска столица на културата.

В Българския културен институт в Прага.