SONY DSC

Четири компании от металообработващата индустрия предоставиха високотехнологични машини за обучение на бъдещите инженери

Четири компании от металообработващата индустрия предоставиха оборудване за високо технологична лаборатория на пловдивския филиал на Техническия университет. Haas Automation,Teximp България, Motorex България и Iskar България разкриват в пловдивския вуз 117-я център за обучение от глобалната мрежа на световноизвестната компания за производство на металорежещи машини Haas.

В лабораторията има две металорежещи машини, системи за тяхното управление, програмни продукти за проектиране на детайли и симулатори за обучение. Проектът по инсталиране и внедряване на машините се ръководи от инж. Пламен Касабов, който е кадър на филиала и работи в една от фирмите дарители. Според него новата лаборатория е най-съвременен инструмент за обучение на бъдещи инженери, които ще влизат в горните курсове на обучение.

„Ние поемаме безплатно поддръжката на двете нови  машини, а партньорите ни ще доставят също безвъзмездно материали, режещи инструменти, охлаждащи и смазващи течности, програмни продукти за проектиране на детайли. Преди да започнат реална работа с фрезата и струга с цифрово-програмно управление, студентите ще се упражняват на двата симулатора, така че да натрупат опит. Целта ни е бъдещите инженери да завършат достатъчно добре подготвени, за да се справят с най-новата металорежеща техника от всякакъв вид“, казва инж. Пламен Касабов.

В новата лаборатория докторантите също ще имат възможност да провеждат необходимите научни изследвания в областта на машиностроителните технологии при разработване на своите дисертации.