Намаляват субсидираните от държавата бройки във вузовете

Не можем да затворим езиковите гимназии, за да напълним професионалните, трябва да върнем престижа на някогашните техникуми, каза на дискусия в Пловдив за образованието и бизнеса просветният министър Николай Денков

Image_6082327_128

Министерството на образование работи за надграждане на системата на делегираните бюджети в средното образование. Това обяви днес в Пловдив министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на дискусия „Образование и бизнес – ръка за ръка“, организирана от клъстер „Тракия икономическа зона“, община Пловдив и „Индъстри уоч“.

Целта е при формирането на бюджета да се добави критерий, който да отчита качеството на образователния процес в училището, така както се процедира с вузовете. В общообразователните училища ще се оценява напредъкът на децата, като се използва външното оценяване на входа и на изхода на съответната образователна степен. За професионалните гимназии ще се добави и компонент, който отчита реализацията на възпитаниците на съответното училище, посочи министърът.

Той  обясни, че МОН е още в началото на това надграждане на системата. Промяната няма да стане в мандата на служебното правителство, но е движение в правилната посока, уточни министър Денков.

Професионалните гимназии трябва да бъдат прехвърлени към общините, ако те са готови да ги приемат заедно с партньори от местния бизнес. Връзката между образованието и бизнеса е част от развитието на регионите, каза министърът. Той посочи Пловдив като успешен пример за публично-частно партньорство. Защото именно бизнесът, общината и училището най-добре могат да преценят кои са професиите на бъдещето за конкретния регион и да убедят децата и техните родители да се включат в този процес.

Според него най-трудната задача е децата да бъдат убедени, че имат блестящо бъдеще, когато влязат в съответната професионална гимназия. Затова бизнесът трябва да се включи във връщането на престижа на професионалните училища.

От фирмите в региона бяха категорични, че кариерното ориентиране на децата трябва да започва още в 6 клас. И то на място в предприятията. От “АББ” поставиха въпроса за назначаването на ученици под 18 години за платена лятна практика, което сега е забранено от законодателството.

“Не можем да затворим езиковите гимназии, за да напълним професионалните. Трябва да върнем престижа на някогашните техникуми. Няма рестриктивно решение децата да влязат там, където не искат”, каза Денков. Той категорично отхвърли идеята за квотно разпределение на бройките за гимназиите с мотива, че противопоставянето на училищата е вредно за системата. И добави, че именно езиковите гимназии са част от аутсорсинг индустрията, която се развива бурно в последните години.

Заради намаления брой зрелостници и последните статистики, според които 50 на сто от завършващите университетите работят на позиция, която не изисква висше образование, при подготвянето на приема за следващата академична година ще бъдат орязани субсидираните студенти. Целта е подобряване на качеството и пренасочване студенти към специалности, които са дефицитни.