Модерна академия Изпити 2015-2016 - 4 (1)

44 ученици от 4 програми на Модерна академия на изкуствата “Синдикат” завършиха с публични финални изпити по модерните световни образци . За първи път по подобен начин – интерактивно, интердисциплинарно, отворено към публиката и с мотивация и желание от страна на учениците. На публичните изпити бяха поканени ученици, родители и представители на Община Пловдив.

Програма “Екранни изкуства” показа прожекция на филма “Изгубен” на Тина Налбантова и телевизионния дебют на някои ученици в предаванията на Пловдивска обществена телевизия “Кухнята на новините” и “Акценти”.

 Триминутни презентации в стил “Ted” направиха учениците от  “Модерни методи на мислене”. Темите бяха “Каменна хартия”, “Притеснението пред публика”, “Моята носталгия по ХХ век”, “Summer Schooll, “Подсъзнанието може всичко”, “Защо плуването е моят любим спорт”, “Аз като манекенка или защо критиката стана стъпалото, от което да продължа”.

 “Философията като игра” бе темата на изпитите в програма “Практики на съвременната философия”. Учениците обясниха защо играта има основополагащо значение за развитието на човешката култура, цитирайки Йохан Хьойзинха и книгата му “Homo Ludens”, и органзираха с останалите 4 игри.

 “От импресионизъм до сюрреализъм – кратка история на авангардите” – това бе заглавието на учениците от програма “Визуални изкуства на ХХ век”. Всеки ученик представи в рамките на 5 минути избран от него стил в съвременното изкуство – Кубизъм”, Art Nouveau, Фовизъм, Постимпресионизъм, Дадаизъм, Футуризъм, Импресионизъм .

Предстоят публични представяния на “Графичен дизайн” и “Творческо писане”.

18 ученика вече се записаха за следващата учебна година на Академията, която стартира през октомври.

Модерна академия на изкуствата „Синдикат” осъществява безплатно обучение на ученици от 8 до 12 клас. Целта на проекта е участниците да получат основна обща култура и умения, свързани с модерните културологични, философски, мисловни и комуникационни дисциплини, които трябва да притежава всеки модерен човек.  Проектът се провежда със съфинансиране от Община Пловдив.