Практически работилници, игри и интересни занимания за родители и деца са включени в програмата на тазгодишното издание на фестивала „Академия за родителите, който ще се проведе на 20. и 21. май в пространството на Plovdiv Stage Park на Младежки хълм. В рамките на събитието са предвидени и филми за образование.

Академията е с вход свободен и предлага лекции по теми, започващи от бременността и подготовката на бъдещите татковци, трудните моменти във възпитанието и осъществяването на дълготрайна връзка между родители и деца, идеи за справяне със семейните и родителски предизвикателства. В същото време за децата са осигурени интересни занимания.

Кино фестивалът (не)Възможното образование ще проведе кратко издание в рамките на Академията. Програмата му включва работилници от 6 образователни места в Пловдив, както и прожекции на 2 документални филма, придружени от дискусии. Началото е на 20 май от 16 ч.  с българска премиера на филма “Силата на играта”. Чрез поредица от интервюта филмът запознава с функцията на играта при различни видове животни, за да стигне до незаменимото й значение за физическото, емоционално и социално развитие при човека. От 18 ч.  пловдивчани ще могат да гледат за втори път американския филм “Най-голям шанс за успех”. През 2015 г. лентата е в официалната селекция на фестивала за независимо кино “Сънданс”. Тя представя разработения от училище Хай Тек Хай в Сан Диего оригинален подход към преподаването и оценяването и поставя под въпрос традиционния стремеж към запаметяване на конкретни факти и получаване на добри оценки. Без да претендира, че е намерил “най-правилния начин”, филмът поставя въпроса какво означава да си успешен в 21-и век.

Цялостна програма на Фестивал Академия за родители: https://parentacademy.bg/events/parent_academy_plovdiv/