Как изглежда адът? Затвори очи, представи си тясна класна стая и Джовани Медина, разиграват скеч за прочутия преподавател по испански в ЕГ „Иван Вазов”

Как се прави бурито и какво се случва с българина Страхил в Мадрид показаха на празник на испанския език

dscf9730

„Как изглежда адът? Затвори си очите, представи си тясна класна стая, уморен си, чакаш последния звънец в часа по испански и влиза Джовани Медина. И получаваш за домашно 10 страници за всички племена. Какво друго ти остава, освен да заспиш от безсилие и умора”. Така започна атрактивният скеч – закачка към небезизвестния преподавател по испански Джовани Медина в ЕГ „Иван Вазов”. Учениците от испанските паралелки разсмяха до сълзи публиката с оригиналните си хрумки по повод някои особености в характера на учителя. Който в съня на ученика се оказа идол на племето Мединки. Известен с чувството си за хумор, Джовани истински се забавлява на ученическите закачки. „Приготви се да умреш!”, кресна индианец и насочи копие с отровен връх срещу главния герой в скеча. „Утре и без това г-н Медина ще ме убие, като ида без домашно”, каза той примирено.

dscf9732

За пореден път елитното училище организира празник по случай Деня на испанския език. През последните две години учениците съчетават фиестата с благотворителността, като каузата, която ги обедини сега, е детското онкоотделение на УМБАЛ „Св. Геори”.  Неслучайно мотото бе: „Подай ръка – дари усмивка”.

Фиестата в ритъма на кубинска салса и румба, гарнирана с вкуса на бурито и паеля, събра 3000 лева, с които ще бъде ремонтиран кътът за игра в отделението. Всеки ученик от паралелките с испански трябвало да продаде по 10 билета на стойност 1 лев, но рамо дали и другите класове и така се събрала солидната сума. Намерили и спонсори, които ще осигурят маси и кожени дивани за обзавеждане на стаята, както и 20 стойки за системите, които позволяват на хлапетата да се движат. Учениците лично ще се включат в пребоядисването на стаите в прасковен цвят, за да разчупят болнична обстановката. Осигурили са и дарение от играчки.

dscf9728

За да бъде още по-атрактивен празникът и участниците да се почувстват като истински актьори, певци и танцьори, спонсори  бяха изградили огромна професионална сцена в двора на гимназията. На нея се качи и малкото момиче с голям глас Лидия Ганева, която ще представи България на Детската Евровизия в Малта. Третокласничката също подкрепи каузата и изпълни песента „Вълшебен ден”, с която ще участва в конкурса.

Бурни аплодисменти събра майсторската драматизация „Един българин в Мадрин”, която разказа за Страхил, поел към Испания, за да сбъдне мечтата си, след като му писнало от високите цени на тока у нас, загубите на националния отбор и Джорджано. Нашенецът се озова в бюро по труда, но, вместо работа, му предложиха сангрия и текила, а той извади за мезе парче сланина.

dscf9737

12-класничката Елиса Пеева изсвири „Ода на радостта”, но не на музикален инструмент, а с помощта на свои съученици и устройство, което използва тялото като проводник.

Майсторът на бурито, който демонстрира нагледно как се приготвя традиционното мексиканско ястие, предупреди, че в страната на маите не бива да се употребява изразът „хващам автобус” и уточни, че всъщност това си е откровена свалка.

Късметлиите в томболата се оказаха Георги Вълчанов и Златка Петкова, които спечелиха по два билета за мачовете на Лудогорец с Арсенал и Базел.

dscf9740

dscf9734