В Деня на таланта баба Стефка „изпита“ първолаци върху задачи от своето детство, гимназисти представиха актуални данни за пазара на труда в региона

Гнездо с пиленца, пролетни цветя от салфетки, пера и миниатюрни яйца от стиропор украсиха великденските шапки на участниците в дефилето на днешния Ден на таланта в СУ „Паисий Хилендарски“. Ревюто се превърна в голямата атракция на празника, след като повече от 50 деца откликнаха на предложението и превърнаха плажни капели и бомбета, намерени у дома, в истински произведения на изкуството. Взимайки идея от прочутия фестивал на шапките в Ню Йорк в навечерието на Възкресение, ученици и учители развихрили въображението си и украсили шапки с традиционни за празника символи, за да участват в парада. Мария от 4 в клас, която спечели и титлата Царица на математиката, сама оформила гнездото и залепила със силикон пиленцата и яйцата на мамината сламена шапка. Дария пък обърнала наопаки текстилна футболна шапка, боядисала я в червено, а за разкош добавила разноцветни точки, листа, калинки цветя. Боян от 3 а сам си направил шапката от картон и светлосиньо гланцово блокче. На ревюто можеха да се видят също розов цилиндър, бейзболна шапка с цветя и даже заешки уши. Водещата на дефилето – преподавателят по компютърно моделиране в начален етап Евгения Станева, бе заложила на лилава капела с цветя.

Техники за рисуване с акрил върху платно и върху текстил, моделиране на глинени съдове и скулптурна живопис можеха да се наблюдават в арт работилниците. Желаещите да развият уменията си се включиха и в майсторенето на бижута.

Децата от начален и прогимназиален етап се изявиха на откритата сцена в двора на училището, украсена празнично за младите таланти, които свириха на ксилофон, танцуваха салса, пяха български и украински песни, пресъздаваха традиционни обичаи, а на финала представиха сътвореното от заниманията по интереси и клубовете на великденския базар.

Паралелни инициативи се проведоха и в класните стаи. На децата от 1 а клас гостува бабата на Виктория – Стефка Бенин. Тя се включи в инициативата „Задачите на баба и дядо“. Възрастната дама „изпита“ първолаците върху задачи от своето детство: Ако щъркел, който стои на един крак, тежи 7 килограма, колко ще е тежък, стъпил на двата?; Колко пъти присъства цифрата 1 в редицата от 1 до 20? Дядото на Веселин не присъства на днешния урок, но пък изпратил на класната Марияна Кокошарова цял лист със задачи, сред които фигурите за сглобяване на яйцето на Колумб. Днес първолаците опитаха да се справят с математическата главоблъсканица.

Гимназистите изнесоха открит STEM урок за възобновяемите енергийни източници и представиха актуални данни за пазара на труда в региона. Проучването на младите предприемачи показва, че се търсят кадри за туристическия бранш, инженери, лаборанти, лекари за спешна помощ и медсестри, а за завършилите средно образование свободните позиции са за автомонтьори, градинари, дърводелци, машинни оператори, кофражисти, общи работници в промишлеността.