Уъркшоп за преподаватели в рамките на проект „Подобряване на изследователския и иновационен капацитет на Аграрен университет в областта на биоикономиката за разработване и изпълнение на научноизследователски и иновационни проекти в регионален, национален, трансграничен и международен мащаб“ се провде във висшето училище. Обучението бе осъществено от учени от партниращите университети във Вагенинген – Нидерландия, Болоня – Италия и Дъблин – Ирландия, а от страна на Аграрен университет водещи лектори ляха ректорът проф. Христина Янчева и заместник-ректорът по научна и проектна дейност проф. Владислав Попов.

На събитието бе дискутирано регионалното и национално ниво на развитие на биоикономика; мерките с които да бъде изработена стратегическа програма по биоикономика в страната, както и потенциалното изграждане на пилотна „жива“ лаборатория в региона на Пловдив.

Учените по проекта от партниращите страни, заедно с преподавателите от Аграрен университет, идентифицираха основните предизвикателства пред създаването на научна стратегия, политики, трансфер на знания и иновации, както и практическата реализацията на програмите за биоикономика в страната.

На уъркшопа беше обменен опит между партниращите университети за създаване на първата в страната магистърска програма по биоикономика.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.