Децата от ОУ „Христо Ботев“ в хисарското село Паничери научиха какво е ебру от майстор Шенар и направиха първите си рисунки

Знаете ли, че боите могат да танцуват, и то върху вода, попита майстор Шенар децата от ОУ „Христо Ботев“ в хисарското село Паничери, запретна ръкави, хвана четките и започна демонстрацията. Ученици и учители научиха тайните на древната техника ебру на организирания по повод Деня на детето уъркшоп.

„Ебру е трудно изкуство, което изисква голямо търпение и усет, макар на пръв поглед да изглежда просто и лесно. Никога не можеш да предположи точно какви орнаменти ще се получат, затова и всяка рисунка е неповторима. Невъзможно е едно и също ебру да бъде направено два пъти“, обясни майстор Шенар.

Децата научиха, че боите за ебру са от природни материали, а хартията, на която ще се отпечатва рисунката трябва да е по-тъмна. С помощта майстора те пръснаха капка по капка от предварително подготвените бои върху водата, а след това с помощта на специален гребен ги разнесоха в различни посоки, за да получат разнообразни форми.

Рисунките ще бъдат разпродадени на благотворителен  търг, а събраните средства ще отидат за деца в нужда от училището.