Малчуганите ще правят чудовище от кашони, най-мащабният 3D мапинг преобразява фасадата на Партийния дом

one-design-week-2015

11 работилници за деца са включени в програмата на седмото издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура One design week, който ще се проведе в Пловдив между 19 и 28 юни. Афишът на събитието, в което ще вземат участие 200 автори от 20 държави, представя различни области от съвременния дизайн в рамките на 24 изложби в основната, съпътстващата и детската програма, международен професионален форум с лекции на световноизвестни имена, работилници, презентации на български и чуждестранни артисти, филмови прожекции.

Къщата на Енчо Пиронков е една от локациите за деца. Там ще има уъркшоп “Нарисувай ми чувство”, където децата ще научат колко е важно да изразяват емоциите си и ще се позабавляват в тяхното илюстриране. Те ще правят рисунки на тъжни, весели, ядосани и влюбени лица. Водач в артпътешествието ще им бъде илюстраторът и графичен дизайнер Ася Колева. Работилница “Акробати” ще учи децата как се правят кукли с помощта на Деница Бояджиева. Малчуганите ще се включат и в изграждането на чудовище от кашони. За най-малките в Капана ще има работилници на изработване на текстилни зайчета, ретро поща,  модел за компютърна мишка, направа на артпредмети от стари чорапи, изхвърлени тениски. Стари хартиени отпадъци ще бъдат преобразени в декорация за дома, като участниците в този уършкоп ще се усвоят техниката на плетене с хартия.

Едно от знаковите събитие ще е най-мащабният 3D, правен досега у нас. Той ще се състои всяка вечер в дните на фестивала върху фасадата на бившия партиен дом. За него са поканени артистите на Мелформатор, които са автори на изключителната инсталация. Петко Танчев е човекът ,който стои зад цялата визуална част, музиката е село на Атанас Динчев, а разработката на мобилните апликации е направена от Богдан Ковачев. Концепцията е вдъхновена от дигиталните взаимоотношения между хората в 21 век и силната енергия, която можем да произведем заедно, когато сме обединени от обща цел. Всеки пловдивчанин или гост на града ще може да участва в проекта със своя смарт телефон или таблет. За целта е необходимо единствено да инсталира апликацията Сnnctr ще бъде създадена скулптура, която визуализира информацията за взаимоотношенията между участниците. Скулптурата ще бъде завършена и представена след края на фестивала.

В първия ден на форума е предвидено мащабно парти в Концертна зала. Пространството в залата ще бъде преобразено с аудивизуална инсталация. Заглавието на централната изложба на One design week тази година е „Постдигитално съществуване“. Неин куратор е Рене Беекман. Изложата ще може да се види в две галерии – на Дружеството на пловдивските художници и Градска художествена галерия.