ОУ „Димитър Талев“ бе домакин на Регионален форум за обмен на образователни иновации

„Учи за живота, не за теста“ – това е слоганът на ученици и учители от ОУ „Димитър Талев“, които са част от четиригодишния проект на училището „С иновации за ефективно образование към успешни личности“. Той е изписан и на входа на преобразеното пространство за презентации и неформално общуване на третия етаж на учебното заведение, оборудвано с амфитеатрални седалки и интерактивен екран. Дейностите по проекта, резултатите и анализите бяха представени на Регионален форум за обмен на иновации, на който свои добри практики споделиха училища от Пловдив, Смолян, Пазарджик, Кърджали и Хасково. Всички те залагат на проектно базираното обучение, така че знанието да бъде преживяно с цел осъзнаване необходимостта да се изучава. По този начин децата се чувствали удовлетворени и мотивирани. Що се отнася до въвеждането на облачни технологии, учителите заявиха, че използването на устройствата в клас е контролирано, за да не бъде самоцел.

„Идеята е, когато са в училище, на децата да не им е страшно, трудно и скучно, а да идват защото виждат смисъл, а не защото обучението е задължително до 16 години“, обърна се към колегите си Наталия Михалевска – директор на Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в МОН, която бе сред гостите на форума.

Училището домакин представи иновативния проект, който реализира в периода 2018-2022 година. Първата иновация е обединяването на два последователни учебни часа, като урокът е структуриран по различен начин. Тя се прилага в 5, 6 и 7 клас по предметите български и литература, математика и английски. Иновацията в начален етап е смесен блок – час, самоподготовка с приложение на знанията, проектно базирано обучение и е въведена в 1 и 2 клас. Третата е свързана с дейности в целодневна организация на учебния ден за 3 и 4 клас – тя се изразява в удължено време за самоподготовка в рамките на 90 минути и е разгърната в три последователни модула – мисля, уча, знам. Идеята е в първия модул ученикът да извади целия запас от знания, които са му необходими, вторият – да ги приложи, а накрая сам да отчете до каква е овладял знанията, а не просто да си тръгне от училище с проверена тетрадка за домашна работа.

„В четирите години, в които прилагаме иновацията, тя непрекъснато разгръщаше обхвата си и се увеличава с по още една паралелка. Правим детайлни анализи на постигнатите от учениците резултати. Запазихме 21 групи за целодневна организация – за всеки клас, което повиши качеството на обучение. Въпреки че някои колеги от прогимназиален етап бяха скептични от двата последователни блока, сега са убедени в успеха на тази иновация. По математика, например, времето винаги не достига, а тук децата имат възможност да овладеят знанието, да зададат въпроси. Ако учениците имат любопитство, те внимават, а това неминуемо води до добри резултати. Когато учителят намери пътя и има свободата да експериментира, всичко може да се случи“, пояснява директорът на ОУ „Димитър Талев“ Ирина Чолакова.

Що се отнася до използването на технологиите, които при тях са въведени и в начален етап, тя пояснява, че не са самоцел. Учителят решава до каква степен и как да ги прилага така, че да имат добавена стойност.

„В никакъв случай, ако темата не е благодатна да се ползват устройства, не прибягват до тях. Преди да въведем модела 1:1 в начален етап трябваше да убедим родителите да ни се доверят, защото се опасяваха, че това е период, в който децата се ограмотяват и технологиите ще попречат. Тук идва педагогическото майсторство на учителя – успоредно с технологиите да се развива уменията за четене, за писане, фината моторика. Затова е важен интердисциплинарният подход – търсим връзка между учебните предмети, за да няма изолирано преподаване. Учениците имат тетрадки, ползват химикал и молив, овладяват правописни правила. Но формират и дигитални компетентности“, добавя Чолакова.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.