Николай Драгоев - мениджър на приемната кампания във ВСУ обяснява условията и новите програми на пловдивски гимназисти.

Варненският свободен университет пуска бакалавърски програми на английски по финанси и международен бизнес, стана ясно на кандидатстудентската борса в Техническия университет

Дигитална икономика е сред от професиите на бъдещето, по която вузът обявява прием

 

Николай Драгоев - мениджър на приемната кампания във ВСУ обяснява условията и новите програми на пловдивски гимназисти.
Николай Драгоев – мениджър на приемната кампания във ВСУ обяснява условията и новите програми на пловдивски гимназисти.

Български младежи могат да учат три години у нас на английски език „Финанси” или „Международен бизнес”, а последната да довършат образованието си в Норвегия. Ако се дипломират успешно, те ще вземат българска и норвежка диплома. Шансът дават двете най-нови бакалавърски програми на Варненския свободен университет, които бяха промотирани на кандидатстудентска борса в пловдивския филиал на Техническия университет. Над 20 висши училища представиха своите бакалавърски и магистърски програми на борсата под тепетата, която продължава и утре.

Варненското висше училище си партнира с Norwegian Business School – един от най-големите университети в Норвегия, които предлагат обучение по икономика и администрация. То се провежда изцяло на английски език, като за целта е създаден международен екип от преподаватели и експерти, а в рамките на четвъртата година студентите ще са Осло. По време на обучението у нас е заложено да гостуват чужди лектори. Таксите за последната година в Осло пък са преференциални за българските студенти, обясни мениджърът на приемната кампания във вуза Николай Драгоев. Програмата пести огромни средства, които иначе семействата трябва да платят за обучение изцяло в чужбина.

„В същото време младежите, които изберат тези програми, имат възможност да попаднат в интеркултурна среда и тук, тъй като във Варненския свободен университет учат студенти от 27 държави  на 4 континента – Украйна, Русия, Казахстан, Молдова, Китай, Индия, Пакистан, Бангладеш. България е привлекателна дестинация, защото предлага добро обучение и изгодни условия за живот. А ние сме българския частен университет с най-висока акредитационна оценка, благодарение на гъвкавия и иновативен мениджмънт”, обяснява Николай Драгоев.

Доц. Милена Кичекова - ръководител на катедра "Строителство на сгради и съоръжения" към архитектурния факултет, който има обучение и в Пловдив.
Доц. Милена Кичекова – ръководител на катедра “Строителство на сгради и съоръжения” към архитектурния факултет, който има обучение и в Пловдив.

За новата академична година университетът предлага 24 акредитирани бакалавърски програми. Трите нови специалности са „Дигитална икономика“, „Маркетинг, реклама и ПР“ и „Моден дизайн“, съобразени с динамично променящата се среда.

Определяната като професия на бъдещето “Дигитална икономика” гарантира хибридни знания и дава възможност на студентите да придобият опит при вземане на нестандартни решения в условията на висококонкурентна икономика и бързо развиващ се дигитален бизнес.

„Маркетинг, реклама и ПР” също гарантира хибридни знания в областта на интегрираните маркетингови комуникации.

„Модният дизайн“ е реплика на добре позната на студентите на Варненския свободен университет специалност „Мода и мениджмънт в модата“. Обучението по специалността във Варненския свободен университет започва още през 1994 година – за първи път в България. Преподавателският екип, прецизно подбран и усъвършенстван през годините, е част от изследователската гилдия на Европа. Десетки възпитаници на специалността са лауреати на международни дизайнерски конкурси. Специалността подготвя младите хора за кариера в модната индустрия като дизайнери – проектанти на облекло и аксесоари, конструктори и технолози в шивашкото производство, стилисти, модни и имидж консултанти, рекламни експерти, преподаватели, маркетинг специалисти и мениджъри в областта на модата, модни блогъри, лайф стайл експерти.

„Ново в работата със студентите е и все по-голямото внимание, което се отделя на формирането и развитието на дигиталните умения. Те са важна част в процеса на ефективно учене, креативно мислене и иновативно поведение”, обяснява Николай Драгоев.

В университета е разработена и внедрена система за персонален мониторинг и подпомагане на изявени студенти. Тя има за цел стимулиране на участието им в научни, образователни и предприемачески проекти още в най-ранен стадий на обучението. Студентите имат достъп до кариерните консултанти на висшето училище и заедно с тях оформят персоналното си портфолио.

Университетът предлага обучение по програми, в които се е превърнал в еталон за качество – „Психология“, Публична и бизнес администрация, „Право“, „Защита на националната сигурност“, „Архитектура“, „Строителство на сгради и съоръжения“, „Хореография“.

Кампанията за прием на студенти във Варненския свободен университет започна още през януари. Кандидатстудентските изпити се провеждат по график всеки месец.

Пред 12-класници от Професионалната гимназия по механотехника в Пловдив бе презентирана стипендиантската програма „Аз ще уча и ще успея в България“. Тя е шанс за зрелостници с отличен успех, които могат да участват в конкурс за есе на тема “Аз ще уча и ще успея в България”, представяйки препоръка от училищния директор. Първите 20 от тях  могат да започнат обучението си в избраната специалност със стипендия, която покрива 100 % от годишната такса за първи курс.

За предприемачи и представители на бизнеса, както и за всички амбициозни да надградят знания или валидират умения, магистърските програми на Варненския свободен университет дават шанс за реализация в различни сфери на бизнеса, администрацията и политическия живот.

От висшето училище уточняват, че в учебния процес активно участват представители не само на българския бизнес, но и учени и експерти от световна величина. Всеки студент минава през практика и стаж преди да се дипломира.