Илия Николов от ОбУ „Йордан Йовков“ се състезава за наградите „Златна ябълка“, другото пловдивско предложение е за началния педагог от ОУ „Васил Левски“ – Калинка Русалова

Преподавателят по физическо възпитание и футболист във ФК” Марица” Илия Николов е номиниран за наградите „Златна ябълка“, които се връчват от Национална мрежа за децата. Вратарят на пловдивския тим е учител по спорт в ОбУ „Йордан Йовков“ от миналата учебна година.

Наградите се връчват ежегодно на в две категории – „Герой на децата“ и „Детска организация“. Целта е да бъдат отличени личности, организации и институции, които с работата си са допринесли за защита правата на децата и за подобряване на тяхното благосъстояние. Носителите на „Златна ябълка“ се избират от жури от експерти в различни сфери на детското благосъстояние. Всички номинации се правят за конкретна инициатива на номинираната личност или практика на предложената за отличие организация. Критерий за оценка са създадените практики и структури за включване на децата и техните семейства във взимането на решения, които се отнасят до тях. От значение за институциите е наличието на цялостна политика за утвърждаване правата на децата.

Още от самото начало на своята работа като учител Илия Николов въвлича учениците в спорта през учебните часове, а и извън тях. 98 на сто от тях са с майчин език, различен от българския и растат в среда, свързана с финансови трудности и образователни дефицити. Сформира футболен тим, който участва в приятелски срещи с други отбори. Организира баскетболни и волейболни мачове, “извежда” децата от квартала и им дава възможност да покажат себе си в една различна обстановка и ситуация.

Непрестанната работа на Илия Николов с тези деца повишава значително тяхната мотивация, упоритост и последователност, отношението им към образователния процес, подобрява значително дисциплината им, категорични са колегите му. Това дава отражение и върху представянето им по всички предмети. Но най-важното е, че ги кара да повярват в себе си. Доказателство е масовото участие на учениците в организираните от него спортни прояви през миналата и тази учебна година, въпреки пандемията.

Второто пловдивско предложение е за началния педагог Калинка Русалова. Учителят от ОУ „Васил Левски“ казва за себе си, че умее да вдъхновява децата и да ги мотивира да участват в проекти и да обменят идеи с техни връстници от България и Европа. Сама търси партньори за проекти и е двигател за реализиране на заложените дейности. Русалова работи и като учител доброволец към „Научи се да даряваш“.

Изборът на победителите ще бъде направен след онлайн гласуване, което продължава до 15 май. Призьорите ще бъдат обявени в навечерието 1 юни – Международен ден на детето.