Най-трудни са първите три и последните два часа, казва французинът Фекс Манури, който ще плува 33 км, ще кара 2000 км велосипед и ще тича 300 км за 5 дни

Главата ми е бистра само, когато съм под хипноза, обяснява 16-ят в света по ултратриатлон

DSCF6429

Никога досега не съм пресичал Европа с ултратриатлон, това е изключително предизвикателство и много ще се радвам да успея. Това каза малко преди старта на уникалния световен рекорд, който ще се опита да постави, французинът Фекс Манури. Учителят по математика от гимназия в Лил, който е  16-и в световната ранглиста по ултратриатлон, ще плува 33 километра в Гребния канал, а веднага след това ще кара 2000 километра велосипед. За финал ще тича и 300 километра и всичко това в рамките на 5 дни.

„15 часа ще плувам без да спира. Трябва да приключа около 3 след полунощ. Най-трудни са първите три и последните два часа. В началото си представяш колко много те очаква, а накрая вече нямаш търпение всичко да финишираш. Постоянно мисля, слушам музика. Единственото време, в което ми е избистрена главата е, когато съм под хипноза”, обясни Манури.Заедно с него ще има двама придружители, които ще му подават вода и храна. Този пробег е неговият личен рекорд. Досега е плувал максимум 30 километра.

Да насърчи французина преди старта на голямото изпитание, на Гребния канал дойде и бившият многократен шампион по плувен маратон Петър Стойчев.

Многократният шампион по плувен маратон Петър Стойчев дава указания на Фекс преди старта.
Многократният шампион по плувен маратон Петър Стойчев дава указания на Фекс преди старта.

Учителят математик разказа, че спортува, откакто се помни. Между 20 и 25 часа часа седмично. Шестте му деца до едно също спортували. Той е първият французин в класацията на Международната ултратриатлон асоциация. Семейството му го подкрепяло изцяло в начинанията му, но сега никой от домашните не успял да дойде. Иначе винаги са с него по състезания. Съпругата му дори организирала повечето от участията.

Децата от домовете дойдоха да изпратят французина при старта на Гребния канал.
Децата от домовете дойдоха да изпратят французина при старта на Гребния канал.

Почти една година се готвил за това изпитание. Избрал да стартира от Пловдив, защото искал да подкрепи деца в неравностойно положение, а френската асоциация „Бон Мин” работи с домове в региона. Всички средства, които ще събере, маратонецът ще дари на „Бон Мин”. От кампанията по старта щели да му останат 1000 евро, които веднага ще прехвърли по сметка на асоциацията. След края на състезанието ще бъде направен видеофилм, който ще се презентира на конференции и официални благотворителни вечери, за да се съберат още средства за каузата. Предпочитанието на Фекс е да се финансират спортни проекти.

На въпрос как ще му помогне математиката в това сериозно изпитание, Фекс казва:”Да се концентрирам по-добре и  да не се разсейвам”.