Росица Златева

Роси Златева от ОУ „Пенчо Славейков” е сред номинираните в кампанията на БНР, наградите ще се връчват на 1 ноември. Готви се за премиера на своя втори роман „Животът е прекрасен”

Росица Златева участва в тазгодишното издение на форума “Аз променям моето училище”.

Учител по математика от „Столипиново” попадна в топ 10 на номинираните в кампанията „Будител на годината” на БНР. Роси Златева, за която в „Уча в Пловдив” многократно сме писали, е преподавател от ОУ „Пенчо Славейков”. Озовава се там, когато чува рекламен клип за програмата на „Заедно в час“, кандидатства, приемат я и решава да смени попрището и да стане мотивиращ учител.  След 30 години работа в София като търговски директор на завод, дилър на нови автомобили и високи мениджърски длъжности, животът на Роси Златева се преобръща на 360 градуса, тя се мести да живее от столицата в Пловдив и влиза в класната стая като преподавател по математика в квартала.

Завършила е „Икономика и организация на търговията” в УНСС, но през 2016 година изкарва магистратура за учител по математика в Пловдивския университет.

„На 15 септември преди три години се озовах в най-голямото ромско училище в страната и продължавам да работя тук. Усещането да бъдеш полезен, да бъдеш необходим, не може да се сравни с нищо. Смятам да остана поне още 7-8 години, защото се чувствам обичана и се радвам на напредъка на децата“, категорична е Златева.

Часовете й са иновативни, за да задържи интереса на децата и да им помогне да овладеят по-лесно трудната материя. Шоколадът й помага да преподава по-лесно обикновените дроби.

Със свои средства Златева обновява кабинета по математика. По време на часовете децата измерили дължините на стените, изчислили лицето на всяка стена и така пресметнали какво количество боя ще бъде нужна, за да се боядиса стаята. Решили две от стените да бъдат оцветени в синьо, а другите две в зелено. Не забравили и математическите фигури, така че всеки, който влезе, да знае, че се намира в кабинет по математика. За обновяването на стаята им помогнал учителят по рисуване Стефан Ганозов. Той начертал сложните геометрични фигури. През лятото организира лятна занималня, за да преговори наученото през годината, а на финала кани родителите, пред които децата презентират знанията и уменията си.

Кампанията „Будител на годината”се осъществява със съдействието на фондация „Българска памет”. Жури в състав проф. Огнян Герджиков, д-р Милен Врабевски, проф. Пламен Павлов, Кирил Калев, Елеонора Гаджева, Снежана Йовева-Димитрова и Ива Дойчинова определиха 10-те имена в кампанията, сред които попадна и Златева.

На специално създадена платформа в сайта bnr.bg всеки може да се гласува за своя фаворит. Церемонията „Будител на годината“ ще се състои на 1 ноември 2019 г.

„Роси Златева заслужава тази номинация. Тя винаги е отворена за нови предизвикателства, подкрепям я да реализира оригиналните си идеи, а децата я обожават”, казва директорът на училището Екатерина Делинова.

Освен, че е на „ти” с математиката, Златева пише и романи. На 17 октомври е премиерата на новата й книга „Животът е прекрасен” – продължение на романа „Психология на любовта”.

5 КОМЕНТАРА

  1. Познавам я лично! Нищо общо с написаното! Не се справя дори и с материала за пети клас! Но в България е така – подмазваш се, прикриваш нарушения, влачиш краката си и ще си добре! Ако е толкоз добра защо е слезнала от кон на магаре? Това може да се случи само при Делинова, защото трябва някой да я прикрива!

  2. Що за глупости? Толкова ли е трудно да се зарадваме, че някой успява? А ти като си учител от училището, поне си мълчи, а не да се излагаш така, та всечки да ти четат злобните коментари!

  3. Когато се казва истината са злобни коментари. Трябва да подкрепяме лъжата! Така ли? И точно защо трябва да си мълча? Не само, че няма да мълча, но ще посоча много повече факти относно некадърността на Руска. Тя даже се срамува от името си и иска да й викаме- Роси.

  4. Руска Златева-уникална е!През 2002 г изоставя болният се съпруг и се събира с любовника си в общо жилище.След 3 г съпругът и умира в самота и без дом поради това,че двете и деца са настроени от Руска против него.През 2014 г ,след 12 г общо съжителство и вторият се разболява .От много тежка болест.Той и дава голяма сума да създаде детска градина,но въпреки това докато е в болница тя го краде с още 5 цифрена сума,която дава на..може би на следващия.Вече в Пловдив.Сега обучава деца.Будител е.Ако някой го интересува кариерното развитие на Руска в София, то нека посочи e-mail и ще го осветля.Там също трябва да сте готови за изненади.За романчето пък не ми се и споменава.Всичко е за да отмъсти на главния си герои в книгата.Преплетени лъжи с фантастика и изопачени факти в болните мисли на една объркана съдба.

  5. Будителката Златева е “Фалшив Герой”, който в последните няколко години е в светлината на прожекторите, за жалост… Хора, бдете и не позволявайте безскрупулни хора да служат за пример и подражание. Бъдете непримирими към подмяната и не позволявайте да ви заблуждават и манипулират.

Коментарите са затворени.