Христина Костадинова е сред деветимата преподаватели, които ще представят страната ни на международния форум в Прага

Преподавател по биология от Езикова гимназия „Иван Вазов“ ще вземе участие на Европейския фестивал „Наука на сцената“ от 24 до 27 март в Прага. Христина Костадинова е сред деветимата български учители, които ще представят страната ни на международния форум. Те са победители в националното издание на конкурса. 450 учители от над 30 държави ще се съберат, за да обменят своите иновативни концепции за преподаване на научен панаир изложба. 12-тото издание на фестивала е под патронажа на еврокомисаря Мария Габриел. Най-впечатляващите проекти ще получат Европейската награда за учители по STEM и по-късно ще бъдат разпространявани в международен план като курсове за обучение или учебни материали.

Костадинова ще представи проекта MELiSSA за животоподдържаща система за полет до Марс. Тя е ръководител на екипа от гимназисти, разработил система за пречистване на водата от няколко слоя филтри. Интересно е обаче какво предлагат за редовно меню на астронавтите по време на дългия полет – две експериментални растения – репички и спирулина. Спирулината е водорасло и съдържа 18 от 22 изключително важни за човека ензими. Расло е в езерото Текскоко, където е била столицата на Ацтекската империя – Теночтитлан. Екипът е изследвал в продължение на година как репичките и спирулината растат при различно LED осветление. Работили са в лабораторията по биология на Пловдивския университет, а накрая са съставили 7-дневно меню с двете растения. Учениците са изчислили колко въглехидрати, протеини и мазнини ще получат космонавтите и какви калории им трябват, за да не губят силата си. Полетът е за 8 астронавти за 800 дни. Точно толкова ще е едно отиване и връщане до Червената планета.

Проектът донесе първо място за Езикова гимназия „Иван Вазов“ от седмата сесия на Ученическия институт на БАН и бе презентиран и на онлайн научна конференция за млади изобретатели в Дания. Изследователската спечели право на участие и в Европейското младежко научно изложение “EXPO Science Europe 2021“.

„Имаме идеи как да доразвием проекта и да го продължим, но пандемията ни забави. Работим по възстановяване на изследванията“, каза Христина Костадинова.