Предвижда се карантината при контакт с болен от коронавирус да бъде намалена от 14 на 10 дни, обяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов

Учител по рисуване от ОУ „Яне Сандански“ е диагностициран с коронавирус, информират от областната администрация. Последното му посещение на работното място е било на  13 октомври, така че не се налага карантиниране на ученици. Направено е предписание до директора на училището за завишаване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, завишаване кратността на дезинфекцията и правилната и постоянна употреба на лични предпазни средства от педагогическия персонал.

Още един ученик от ОУ „Душо Хаджидеков“ е дал положителна проба на 15 октомври. Той е от карантинирания 7 ж клас, който се обучава онлайн от разстояние. Детето е в добро общо състояние, с леки оплаквания и е на домашно лечение.

Двама ученици от ПГ по архитектура, строителство и геодезия са поставени под карантина. Те са от 9 ж и 10 г клас, като призивът на училището към родителите от съответните паралелки е да наблюдават децата си дали проявяват симптоми и да се консултират с личните лекари при необходимост.

Помощник-възпитател от ДГ „Пинокио“ в Хисар е диагностициран с КОВИД-19. Под карантина ще бъдат поставени контактните 9 деца и трима души от персонала. Направено е предписание до директора на детското заведение за завишаване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки и дезинфекцията.

„Легла в отделенията за коронавирус се запълват. Да, можем да разкрием още, но пък ще поставим под риск пациентите, които се лекуват в другите отделения. Трябва всички да сме наясно, че  подценяването на ситуацията крие риск за здравната система в областта”, коментира областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

Предвижда се карантината при контакт с болен от коронавирус да бъде намалена от 14 на 10 дни. Това обяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов преди началото на втория ден на срещата на върха на европейските лидери, съобщават от правителствената информационна служба.

Според него в страната трябва да се спазват изискванията, разписани от Министерството на здравеопазването. „Няма да се налага да се предприемат каквито и да било други мерки, ако в ресторантите и дискотеките се спазва дистанция. Същото е и за училищата – те си работят и там учители и ученици спазват необходимата дистанция. Моето мнение и това на част от колегите е, че децата трябва да ходят на училище и да учат. Иначе ние нанасяме и вреда върху психичното здраве на хората”, обяви премиерът.