Доц. Желязка Райкова, която ще продължи да ръководи физическия факултет, на среща с казанлъшкия учител Теодосий Теодосиев.

 

Прочутият физик с колежки  от кръглата маса  в Пловдив
Прочутият физик с колежки от кръглата маса в Пловдив

Героят на миналата година- Теодосий Теодосиев, е  избран за мъж на годината в класацията на Дарик радио. Учителят от Казанлък е определян като  “златният физик на България”. Той е е създател специализирана школа по приложна математика и физика, която стои в основата на успеха на много млади българи, златни медалисти на международни олимпиади, както и автор и на уникалната методика за създаване на силов интелект. Преди 10 години Теодосий решава да даде всичките си спестявания за едно отдавна изоставено училище в Габровския балкан, където сам предприема ремонт, с идеята да създаде едно място, където младежите да се подготвят на световно ниво за олимпиадите по физика и математика.

През ноември  пред “Уча в Пловдив” Теодосий Теодосиев каза, че физиката е област на изящната словесност. Трябва да го кажеш така  красиво, че ученикът да го разбере. В точните науки също има място за литература. Навремето за мен говориха, че ще бъда велик поет или художник. Е, не станах такъв, а приличен учител.  Трябва да си обичаш професията и вдъхновено да я работиш. И както един велик художник застава пред платното, така и учителят трябва да застане пред бялата дъска с много душа, убеден е преподавателят.

„Учениците често казват, че няма да учат еди-кой си предмет, защото не им трябва. Всичко ни трябва. Българското образование губи, защото се учи избирателно. В Китай се учи от 7 сутринта до 7 вечерта. Да не се чудим след това защо завладяват света. Затова в моята школата по физика се занимаваме не само с природни науки, а с литература, културология, история на религиите. Свръхпостижения може да има само човек с огромна обща култура”, каза още Теодосиев.

Другите двама, които тази година събраха най-голям вот от членовете на Академията,са  Боян Петров – алпинист, който изкачи три осемхилядника за един сезон и стана първият българин, изкачил втория по височина връх в света К2 в Каракорум, и  пловдивския писател Милен Русков , автор на бестселъра „Възвишение”, с който печели Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 година.Теодосий Теодосиев спечели 68,8 % от гласовете, Боян Петров събра 22,4 % , а Милен Русков 8,8 %.б