Прочутият физик с колежки  от кръглата маса  в Пловдив
Прочутият физик с колежки от кръглата маса в Пловдив

Прочулият се учител по физика  Теодосий Теодосиев от Казанлък е сред тримата номинирани  в конкурса  на Дарик радио „Мъж на годината“. Той е в компанията на пловдивския белетрист Милен Русков, автор на  „Възвишението“, и алпиниста Боян Петров , изкачил три осемхилядници в един сезон.

Теодосий се прочу с мечтата си да направи модерна школа  от старо порутено училище, за което  плати 40 000 лева от спестяванията си.  Той твърди, че в българското училище има системен тормоз над талантливите деца, тъй като те получават едни и същи  оценки и едни и същи дипломи  с доказано слаби ученици.

Миналият месец  Теодосий Теодосиев беше  гост на кръгла  маса в Пловдив, организирана  от Регионалния инспекторат  по образованието . Темета  на дискусията бе  „Добрият учител като критерий за успеха на ученика“.  В  разговор  с „Уча в Пловдив“ Теодосий каза, че  физиката е област на изящната словесност. Трябва да го кажеш така красиво, че ученикът да го разбере. В точните науки също има място за литература. Навремето за мен говориха, че ще бъда велик поет или художник. Е, не станах такъв, а приличен учител.  Трябва да си обичаш професията и вдъхновено да я работиш. И както един велик художник застава пред платното, така и учителят трябва да застане пред бялата дъска с много душа.