Пламен Димов - очилата вдясно.

700 личности от науката, изкуството, спорта, политиката с принос към града на тепетата влизат в справочното издание на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите

DSC00547

700 доказани личности от науката, изкуството, спорта, политиката с принос към града на тепетата влизат в справочното издание „Изявени пловдивчани”, дело на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Най-младият, попаднал на страниците на личностната енциклопедия, е 23-годишният Иван Ботев, който е завършил Университета на Централна Охлакома, САЩ и сега е преподавател по английски език в Япония.

За премиерата на книгата, която ще бъде утре вечер в НБ „Иван Вазов”, пристигат някои от „откритията” на съставителите, които са се реализирали успешно зад граница и прославят града и страната. Сред тях е известният като учителя на музикантите от „Nightwish” Пламен Димов, който от десетилетия живее във Финландия. Дипломираният с випуск 1980 на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство тръгва на турне в Европа с групите „Монтана бенд” и „Трио алиби”. Пътешествието му минава през Норвегия и именно там подписва договор за работа в Китее, Финландия, където живее и до днес. Именно Пламен Димов събира заедно членовете на финландската пауър метъл група, основана през 1996 година от Туомас Холопайнен, заедно с Емпу Вуоринен и Таря Турунен. Поотделно всеки от тях е бил негов ученик и след това бандата прави първите си репетиции пред пловдивския кадър. Пламен Димов преподава в три училища в Китее, много от учениците му достигат финалите на конкурсите за таланти, като „Гласът на Финландия”. Един от многото му проекти е цех за талантливи музиканти и артисти от цял свят. В създадената от него лятна академия по хеви метъл и рок музика се обучават стотици младежи от цял свят.

Пламен Димов - очилата вдясно.
Пламен Димов – очилата вдясно.

Сред доказаните личности зад граница е президентът на Световната асоциация по медицинска физика и преподавател в Кралския колеж в Лондон проф. Славик Табаков. До неговото име стои и това на дъщеря му Добринка Табакова – композитор с номинация за “Грами”.

Книгата „Изявени пловдивчани” е подготвена по технологията на утвърдени образци, като изданията „Who is who”. Лицата са подредени азбучно по фамилните им имена. Всички учебни заведения и организации са дадени със съвременните им названия, обясни редакторът и консултант на изданието проф. Радка Колева – дългогодишен директор на НБ „Иван Вазов”. Книгата е в тираж 1500.