Център за обучение в педагогиката на Мария Монтесори отваря в Пловдив Нов български университет, стана ясно на церемония по връчване на грамотите на първите 28 преподаватели

Кметът Иван Тотев и ректорът на НБУ проф. Пламен Бочков връчиха първата диплома на директора на детската градина домакин на церемонията
Кметът Иван Тотев и ректорът на НБУ проф. Пламен Бочков връчиха първата диплома на директора на детската градина домакин на церемонията Йорданка Начева.

Учители отличници облякоха тоги, за да получат свидетелствата си за успешно завършен курс по въведение на Монтесори педагогиката в общинските детски градини в Пловдив. Наред с 23-имата педагози, сертификати и грамоти получиха и петима експерти от общинския отдел „Образование”, начело с началника Донка Щилянова. Това се случи на тържествена церемония в детска градина „Мир“, на която кметът на Пловдив Иван Тотев и ректорът на Нов български университет проф. Пламен Бочков връчиха дипломите.

„Вие сте носители на една от важните реформи за по-добро и качествено образование в България и много се гордеем с вас. За две години направихме значителни крачки в тази посока. С Монтесори педагогика от много малки даваме възможност на децата да бъдат лидери и да са добър пример в нашето общество“, каза заместник-кметът Стефан Стоянов, който пое ролята на водещ церемонията.

Убедена съм, че това е пътят на промяната, каза директорът на ДГ "Мирослава" Радка Гъркова.
Убедена съм, че това е пътят на промяната, каза директорът на ДГ “Мирослава” Радка Гъркова.

Детският психолог и обучаващ по метода на Монтесори Ренета Венева благодари на всички 28 момичета за куража и търпението да започнат проект, който не се е случвал досега, както и за мениджърската подкрепа на директорите на пилотните пет детски градини и Община Пловдив. Обучението вече стартира в „Мирослава”, „Мир”, Велимира”, „Буратино” и „Майчина грижа”.

„20 години чакам този момент и много се вълнувам. Питах се как стана това чудо, защото това е чудо, което все още не можем да оценим. Това е промяна, която започнахме всички заедно. Трудното тепърва предстои”, каза Ренета Венева. Предстои да стартира обучението на трети курс педагози с включването на още една детска градина и училище.

gramoti_montesori (7)

Междувременно стана ясно, че Нов български университет разкрива образователен център в Пловдив, който ще поеме всички желаещи да се обучат по метода на Монтесори.

„Аз съм горд, че Нов български университет е част от това ново начало. Винаги сме се опитвали да бъдем по-модерни и открити към нови предизвикателства. Проектът е едно благородно дело и перспектива, която ще продължим да развиваме със съдействието на Община Пловдив”, заяви ректорът проф. Бочков.

Преди старта на церемонията кметът Иван Тотев и гостите на дипломирането разгледаха помещението в ДГ „Мир“, където децата се обучават по Монтесори. Те се учат сами да сервират и отсервират храната, сами да приготвят закуската, след което да почистят. Малчуганите се обучават в спокойна и ведра обстановка, отрано развиват фината моторика, работейки с естествени материали.

„Надявам се това, което правим, да се превърне в дългогодишна общинска политика. Пловдив е единствената община в България, която въвежда обучение по Монтесори в детските градини. Нещата, с които се гордеем в Пловдив, няма как да стане без програмите, които реализираме в предучилищното и училищното образование, в професионалните гимназии и университетите. Вече отчитаме добри резултати, радвам се, че сте приели това обучение като лична кауза” обърна се към учителите дипломанти кметът.

Курсистите изненадаха градоначалника и заместника му Стефан Стоянов с благодарствени плакети.

gramoti_montesori (11)