Педагози от неформалното обединение “Учители за безопасно образование” изпратиха писмо до премиера, парламентарната образователна комисия, здравния и просветния министър, в което се противопоставят категорично на решението за възстановяване на присъственото обучение в училищата на 4 януари.

Техните мотиви са, че данните от тестовете към настоящия момент не дават реална представа за броя заразени, както и че има риск от трета вълна след масовото празнуване на Коледа и Нова година. Друг мотив е липсата на висок клас предпазни средства за учителите, на вентилационни системи в училищата и идването на типичните за януари грипни вируси.

Според учителите от Фейсбук групата връщането би довело до нов пик и до продължаващо покачване на смъртността. Те припомнят, че 67 педагози са загубили битката с Covid-19.

Според решение на Националния оперативен щаб яслите и детските градини отварят на 4 януари, а децата от начален етап започват да ходят присъствено на училище. Учениците от 5 до 12 клас остават поне още една седмица на обучение у дома след 4 януари.

Родителите, в резултат на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, имат възможност да задържат децата си вкъщи, като подадат заявление за обучение в електронна среда. Това е начин да се направи изключение от принципа на задължителност. По данни на МОН до момента са постъпили 704 молби за обучение от разстояние в електронна среда за ученици от 1 до 4 клас. Остава възможността и за училищата, при които имат виско процент заболели деца и учители, да продължат обучението в електронна среда от разстояние.

От МОН заявяват, че от 4 януари в училищата ще продължи да се прилага организация, която ограничава взаимодействието между отделните паралелки и класове, както и установените противоепидемични дейности по дезинфекция на помещенията.

По време на учебните часове учителите ще носят лични предпазни маски/шлемове, като по решение на педагогическия съвет на училището или по решение на преподаващия може да се изисква и от децата за всеки отделен час. Изключения се допускат за ученици, на които по здравословни причини е препоръчано да не носят лични предпазни средства за лице.

В училищата следва да има и дежурни учители, които да се грижат за децата до 18,00 часа или до приключване на учебните занятия при целодневно обучение в съответната образователна институция.