f62f7d3a8c46ab63535b265985d44cb1

Преподаватели от 60 града в страната, в това число и Пловдив, се включиха в Националния протест днес на учителите по география. Предметът ни е силно дискриминиран, защото в новия учебен план драстично са орязани часовете, заявяват от Асоциацията на професионалните географи и регионалисти.

В публикувания нов проект на Наредба за учебния план часовете по география ще бъдат изцяло премахнати от програмата за 11 и 12 клас. В цялостното обучение от 5 до 12 клас съотношението между история и география е приблизително 63 на 37, протестират учителите. Преподавателите по география недоволстват и срещу решението задължителните часове по предмета да се прехвърлят към т. нар. свободно избираеми.
От Асоциацията вече са изпратили писмо до министъра на образованието и до председателя на комисията за изготвяне на наредбата. В него се изтъкват несъответствията между значението на предмета “География и икономика” за реализиране целите на Закона за училищно и предучилищно образование и неговото неглижиране при разпределянето на часовете в посочения учебен план.