Дистанционно обучение във всички класове до края на извънредната епидемиологична обстановка. За това настояват педагози от фейсбук групата „Учители за безопасно образование или ДО” (дистанционно обучение) настояват в отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, просветния министър Красимир Вълчев и здравния министър проф. Костадин Ангелов.

„Предлагаме в определени училища да бъдат оставени дежурни паралелки, като там бъдат обучавани децата на самотни родители и деца на родители, поставени пред крайна невъзможност да осигурят грижата за децата си вкъщи по време на електронното обучение.”, обясняват в писмото педагозите.

Според тях има учители, които по свое желание и осъзнавайки рисковете, са готови да обучават присъствено тези деца при спазване на всички противоепидемични мерки.

В обръщението си към властта педагозите изразяват надежда, че няма да изпращат повече свои колеги към вечния им път. Според тях пропуските се наваксват, но човешкият живот не може да бъде върнат. Учителите посочват, че няма как да бъде осигурена дистанция от учениците в клас, а в същото време навярно хиляди от тях са заразени и пренасят вируса без симптоми. По думите на педагозите преминаването към обучение в електронна среда ще спаси живота на хиляди хора, тъй като ще намали значително заболеваемостта и ще облекчи здравната система.

„От началото на учебната година броят на заболелите от Ковид-19 се увеличи над седем пъти. Благодарение на навременните мерки през пролетта, когато бяха затворени първо училищата, бе предотвратена загубата на хиляди човешки животи. Доказано е, че отворените училища са най-големият катализатор за разрастване на епидемията. Децата най-често са безсимптомни преносители на вируса, което прави предаването му от училищната среда в семейната лесно. Това създава заплаха за здравето и живота на нас учителите, нашите семейства и семействата на децата, които обучаваме“, се казва в писмото на педагозите до премиера.

А в писмото си до просветния министър Красимир Вълчев заявяват, че „в тесните класни стаи и училищни коридори, където стотици деца дишат един и същ въздух, няма мерки, които да спрат заразата – 1.5 метра дистанция между децата е физически непостижимо… Учениците не носят маски в час, което ни излага на още по-голям риск от заразяване. Доказано е, че престоят в затворено помещение, особено малко като класна стая, над 15 минути със заразен носи значителен риск от заболяване, независимо от предприетите мерки, дори децата да са с маски в час. Само за 2 часа в една класна стая един болен заразява средно 5 души, ако всички са с маски, и 12, ако не се носят маски“.

Педагозите от фейсбук групата настояват за незабавно преминаване към обучение в електронна среда, като поемат отговорност да работят по-усилено, за да дадем на децата всичко, от което се нуждаят. Те заяяват, че натрупаният опит ще им помогне да осъществим качествено образование в електронна среда. живота на децата, ние разбираме страховете и нуждите на родителите, с грижа за тях предлагаме да останат дежурни паралелки в определени училища.

1 КОМЕНТАР

  1. Всичко е написано и обосновано много добре. Само какво ще кажат учителите за продължаващите присъствено частни уроци. Те не са ли даже по-опасни?

Коментарите са затворени.