Децата засаждаха билки в зелените класни стаи, дефилираха с костюми от отпадъчни материали и представиха драматизация на приказката „Златната гъска“  на английски

Учители от Франция посрещна за Седмицата на Земята НУ „П.Р.Славейков“. Тахар Мерджи и Гюлем Богуански гостуват по проект на програма „Еразъм+“, за да обменят идеи и иновативни подходи за подобряване качеството на преподаване. Те работят в област Аниче, където имали сериозни проблеми с дисциплината и отпадането на ученици от училище. Двамата влязоха в учебни часове на пловдивските си колеги и се включиха активно в еко инициативите на училището, което е едно от първите български учебни заведения, член на международната мрежа на Eco-schools.

„Целта ни е да повишим знанията на учениците в областта на екологията, да насърчим участието им в практически дейности, които водят до намаляване на вредното въздействие върху околната среда и потреблението на вода, енергия и хартия“, пояснява директорът Димка Врачева.

Мажоретки дадоха старт на фестивала, посветен на Седмицата на Земята. Малките таланти започнаха своя танц, развявайки родния трибагреник под звуците на „Притури се планината“, включиха и френския флаг като реверанс към гостите, след което продължиха с компилация от български песни и шансони.

В зелените класни стаи децата засаждаха билки, цветя, дръвчета, зеленчуци и екзотични видове растения. Те демонстрираха пред френските гости знания за различните лечебни свойства на всяка билка, направиха топъл чай и подариха ръчно приготвен лечебен крем от невен.

Третокласниците обраха овациите с представената драматизация на приказката „Златната гъска“  на английски език. Френските преподаватели се забавляваха заедно с децата на изложбата на домашни любимци и рисуваха на асфалт на тема „Зелена Европа“. Те наблюдаваха и интердисциплинарен урок с програмируеми роботи пчелички.

Найлонови торбички и чували, капачки и пластмасови бутилки се превърнаха в оригинални еко костюми за традиционния карнавал от отпадъчни материали. Децата дефилираха с ръчно изработени от тях и родителите им тоалети, след което се включиха в работните ателиета в класните стаи на открито. Те майсторят великденски сувенири, вази и картички за благотворителния базар на 21 април. Инициативата е под мотото „Да помогнем на децата в нужда“ и се реализира в партньорство с клуб „Приятели на БМЧК“, част от който са бивши възпитаници на НУ „П. Р. Славейков“. Средствата ще бъдат дарени на болни деца.