Инициативата е по повод патронния празник на училището

Документален филм за музея на Левски в Карлово направиха учители от Спортното училище, което носи името на Апостола. Математичката Цветомила Фотева, учителят по изобразително изкуство Петко Иванов и педагогическият съветник Стефан Сукнаров обединили усилия по създаване на сценария и пътували до родния град на Левски, за да направят снимките. Премиерата ще бъде навръх патронния празник на училището 19 февруари.

Пред камерата застанали директорът на музея Дора Чаушева, а за живота и делото на Дякона разказал уредникът Виктор Комбов. От името на училището преподавателите поднесли цветя в параклиса, където се съхранява кичур от косата на Дякона. Кадри от него също попадат във филма. Основният фокус е върху  къщата музей на Васил Левски, която е от ранния период на Възраждането. Строена е през 18. век от Кунчо Иванов – дядото на Апостола, а след това в нея живеят двамата му синове. Дълги години необитавана, къщата рухва в периода около Освобождението. Възстановена е през 1933 година. Четири години по-късно отваря врати за посетители. Камерата “се разхожда” из изложбена зала, в която са поместени картини на видни български художници, посветени на живота и делото на Дякона, и родната къща на Левски.

„Апостола несъмнено е и пример за всички наши възпитаници. Смелостта, отговорността и отдадеността са качества, които го превръщат в национален герой, а учениците на Спортното – в шампиони“, коментира педагогическият съветник Стефан Сукнаров. Календар със снимки на топ 10 от най-добрите състезатели на училището, които ще бъдат наградени на патронния празник, бе подарен на къщата музей в Карлово. Откъдето пък върнали жеста и подарили портрет на Левски, който вече е поставен на видно място в сградата на школото.

Видеото ще бъде качено в сайта на училището и в YouTube канала. Предвиждат се също викторина и Олимпийския ден на 17. февруари, литературни конкурси.