Училището реализира мобилности по проект “Teachers in Action” на програма „Еразъм+“

Учители от ОУ „Васил Петлешков“ се включиха в поредица обучения за повишаване на методичната подготовка и квалификацията в Барселона и Флоренция. Училището реализира   дейности по проект “Teachers in Action”, съфинансиран по програма „Еразъм+“.

„Подобряване качеството и ефективността на преподаване е една от главните цели в Европейския план за развитие на нашето училище. Преподаването е творчески процес, който поставя много предизвикателства пред съвременните учители, ето защо стремежът ни е да постигаме максимално високо качество и да бъдем в крак със съвременните тенденции в системата на образованието. За нас е важно, когато влезем в класната стая, да сме уверени в това, което правим, да мотивираме и вдъхновяваме учениците си. Програма „Еразъм+“ ни дава възможност да усвоим и прилагаме иновативни технологии в традиционната педагогика, да се сдобием с широк спектър от практически учебни дейности, които ни позволяват да направим часовете си по-ефективни, за да не се питат учениците „Това за какво ми е да го знам“, коментира директорът Сийка Зрънчева.

Преподавателят по информационни технологии и ръководител на компютърен кабинет в училището Ани Атанасова взима участие в обучение на тема: “Как да използваме таблети, образователни, уеб базирани приложения и социални медии в класната стая”. Тя обменя опит с колеги от различни европейски държави на уъркшоп във Флоренция и вече има самочувствието, че може да интегрира образователни приложения и игрови платформи в ежедневната си практика, да управлява виртуална класна стая и да разработва стратегии за учене и използване на нови методи, базирани на ИКТ. И не на последно място – да насърчава учениците да бъдат цифрово грамотни, както и отговорни социални потребители.

Преподавателят по английски език и зам.-директор Людмила Танчена осъществява мобилност в Барселона, където се провежда обучение на тема: “Творчество, иновации, мотивация и нови методики за преподаване”.

„Креативността е нещо, което не е запазено за конкретна част от преподаването, а трябва да бъде интегрирана във всеки аспект на нашата практика. Общуването на чужд език изгражда самочувствие, открива нови хоризонти, възпитава граждани на Европа и света, а учителят може да бъде вдъхновяващ пример за подражание“, споделя Танчева. И добавя, че обучението, в което е взела участие, ще й помогне да организира и управлява преподаване чрез обърната класна стая, да планира работата си според различните стилове за учене, да се справя с трудно поведение при някои ученици и да развиват положителни взаимоотношения между децата в класа.

След като се запознаха с испанската и италианска образователна система, на учителите от ОУ „Васил Петлешков“ предстои участие в обучение “Структурирано образователно посещение на училища и обучителни семинари” във Финландия. Преподавателите ще имат възможност да се срещнат с учители и директори, ще наблюдават учебни часове и ще се докоснат до една от най-добрите образователни системи в Европа.

„Надяваме се, че след участието ни в обучението в Хелзинки, преподавателите ни ще инициират международни партньорства и в eTwinning за споделяне на полезни практики, свързани с чуждоезиковото обучение и прилагането на ИКТ в преподавателската ни дейност“, казва директорът Сийка Зрънчева.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.