Училището реализира поредица от мобилности по проект „Учителят алгоритъм“ по програма „Еразъм+“

Учители от ОУ „Васил Петлешков“ обменяха опит със свои колеги от Дъблин, Рим и Флоренция. Поредицата  мобилности бяха реализирани в рамките на проект „Учителят алгоритъм”, съфинансиран от програма “Еразъм+”, който е свързан с повишаване на квалификацията на преподавателите и на ръководния екип на училището.

Преподавателят по английски език Людмила Танчева се включила в обучителен курс “English Language Teaching & 21st  Century Skills for Learning” в Ирландия. Курсът бил предназначен за учители по английски език, които се запознали с принципите и практиките, свързани с педагогиката и методологията на езиковото обучение и преподаване през 21. век. Идеята била участниците в него да развият своето разбиране и осъзнаване на съвременния писмен и говорим английски език, включително на английския като международен език за комуникация. „По време на посещението си в Дъблин имах възможност да науча повече за ирландската образователна система, създадох професионални връзки и обмених опит с колеги по чужди езици от други европейски държави“, споделя Танчева.

Ана Апостолова, която преподава български език и литература, взела участие в обучителен курс “Digital Tools for Managing Projects in Education” в Италия. Учителите обогатили знанията си за работа с дигитални инструменти и подобрили уменията при администриране на проекти. „По време на обучението добих практически опит с важни софтуери и приложения, които значително улесняват работата на учителя в различни дейности. Освен това се научих как да работя с приложения за управление на график, за възлагане на задачи и координиране работата на другите, как да управлявам документи и да създавам уебсайт с WordPress. Изключително интересна и полезна беше частта, при която натрупахме знания и практикувахме създаването и редактирането на видео, инфо графики и други визуални елементи“, споделя след посещението си в Рим Ана Апостолова.

Във Флоренция провела мобилност Йорданка Начева – директор на училището, по темата “Leadership and Management for School Principals”. Обучителните модули били свързани с модели и стилове на управление на образователните институции, практикуми и казуси. „По време на обучението бяха представени модели на управление на училища от Словения, Швеция и Норвегия, както и примери от тяхната образователна система, които са впечатляващи“, казва Начева.

Във Флоренция обменяли опит с колеги преподавателят по история Николина Барбутева и началният педагог Ана Димова на тема “Student-Centered Classroom: Teachers as Promoters of Active Learning” и “Active Art: Understanding and Enjoying Art in the Classroom and Beyond”. Темите, заложени в обучението на Барбутева, били в областта на уменията, способностите и личните качества, които трябва да притежават учениците, за да бъдат успешни личности не само в класната стая, но и в обществения живот. „Уменията, върху които падна фокусът, бяха критично мислене, креативност, сътрудничество и комуникация. Обучението, на което присъствахме с госпожа Димова, бе насочено към развиване на умения за прилагане на арт терапия и умения да се съчетават теорията на изкуството и практиката по продуктивен начин“, разказва Барбутева и добавя, че имали възможност да споделят опит и да обменят информация с колеги от Испания, Финландия, Кипър, Холандия и Швеция.

„Основната цел на педагогическия екип на ОУ „Васил Петлешков“ е да осъществява модерно, личностно ориентирано образование. Усилията ни са насочени към максимално високо качество на преподаване, в крак със съвременните тенденции в образованието. Стремим се да развиваме индивидуалните способности на всеки ученик, а работата по проекти ни дава изключително ценен опит и контакти, реализираме идеи и надграждаме професионалните си компетенции“, казва директорът Йорданка Начева.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.