Идеята е да бъде поставено началото на изграждане на детски калиграфски школи

С изложба “Калиграфско-художествени школи и писарски средища по българските земи” в Карлово бе даден старт на проект на сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“. Пътуващата експозиция е дело на Народна библиотека „Иван Вазов“. Идеята е да се възродят и популяризират традициите на калиграфското изкуство в региона като се постави началото на изграждането на детски калиграфски школи.

В продължение на пет дни в комплекс „Старинно Карлово“ учители по изкуства и деца ще усвояват художествени елементи от родната писменост и краснопис. Освен местните учители, в обучението виртуално участват учители по изкуства от мрежата на Асоциацията на българските училища в чужбина – от Ирландия, Испания, САЩ, Гърция, Кипър. Предвидени са детски работилници със свободен достъп.

Придобитите от учителите умения ще бъдат предадени на техните възпитаници, които за 3 март ще изрисуват пано с размери 2,1 м х 5 м. Също така се предвижда организирането на детски калиграфски конкурс, а най-добрите творби ще бъдат отпечатани върху пощенски картички, които ще бъдат разпратени до изявени общественици и творци.

Обучението се води от доц. Пеньо Семов Пенев и екипа му от Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Проектът „Калиграфия.бг“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.