Радослава Станчева, Златина Стайкова и Йорданка Вакрилова създадоха сдружение „Образование и здраве”, за да обучават и насърчават малките пациенти

Дали сме си година време, засега разчитаме на помощ от приятели, казват трите ентусиастки

21728323_1933343493657389_8206577081034621645_n

Ежедневната работа с децата ни показва,че има смисъл да бъдем до тях, те ни вдъхновяват. Контактите с родители и лекари ни карат да търсим нови начини да ги извадим от изолацията на болничната среда.

Признанието е на трима учители. Не бивши, защото такива няма. Въпреки че Болничното училище, в което последно са работили, вече е закрито, тъй като подобна структура не фигурира в новия Закон за предучилищното и училищното образование, преподавателите решават да продължат дейността си.

Радослава Станчева е работила в него 17 години като учител по български език и литература. Златина Стайкова, която също е литератор, има 2-годишен стаж в работа с деца от пловдивските клиники, а Йорданка Вакрилова е начален учител и е наваксвала с уроците на най-малките пациенти.

„Толкова ми беше тежко, когато го закриха, защото голяма част от професионалния ми път е преминала в Болнично училище „Св. Иван Рилски”. Работех с всички детски отделения на пловдивските болници. Приемането на детето в болница е стресиращо, всяко преживява огромни трудности, чувства се социално изолирано и има нужда от психологическа подкрепа”, каза пред “Уча в Пловдив” Радослава.

Именно затова в началото на тази година тя и двете й колежки решават да продължат дейността си. Създават сдружение „Образование и здраве”, чиято цел а де обучават и насърчават малките пациенти. Повечето деца имали нужда да наваксват с уроците, тъй като по-тежките случаи се задържали в болничната стая по няколко месеца. Амбицията им е също да организират различни празненства, литературни четения и поредица позитивни събития, които да подпомагат възстановяването на малките пациенти. Да им дадат възможност да учат, да творят, да се забавляват и да ги откъснат от мислите за болестта и болката.

Трите дами продължават да посещават болните деца и да се занимават с тях доброволно в Клиниката по педиатрия и генетични заболявания. Клиниката има 100 легла, средната им заетост е 70%. Около 1/3 от децата са бебета, останалите са на възраст от 3 до 18 години. Идват от цяла Южна България. Заболяванията варират от онкологични, до пневмония, престоят им — от три дни до месец, понякога и повече. За година през клиниката минават около 3000 деца.

Благодарение на подкрепата на ръководството на клиниката, което им предоставило стая. Златина е донесла от вкъщи стара библиотека, в която са подредени книги от домашните колекции на приятели. Стените са украсени с детски рисунки. В момента Радослава, Златина и Йорданка се нуждаят спешно от комплекти учебници за всички класове, за което ще търсят съдействие от издателствата. Дарение от нови книги е направил вече издателят Манол Пейков. Надяват се да намерят финансиране, ще се пробват и с проекти, за да изпълнят мисията си.

22365368_1946257379032667_4402580121308291476_n