ОУ „Хр. Ботев” в Стамболийски е осигурило отделни кутии за всеки клас, децата, които имат у дома компютри, ще се обучават онлайн

Учителите от ОУ „Христо Ботев” в Стамболийски са изготвили работни листове с теми по различни учебни дисциплини, които вече са размножени и утре ще бъдат поставят в специални кутии в хранителен магазин в ромската махала. За да не настане объркване, върху всяка кутия ще е указано за кой клас се отнасят материалите. Така ще бъде по-лесно за родителите да вземат заданията и да ги занесат у дома, където децата да започнат да работят. По този начин ще се избегне и прекият контакт между учители, родители и деца. Идеята на педагогическия екип е насочена към учениците, които не разполагат вкъщи с компютър и интернет.

По повод извънредната ситуация в страната училището се опитва да организира обучение, за да опресни знанията на учениците си, които са от уязвими групи.

„Хранителният магазин е на наш родител, който е член на Обществения съвет. На кутиите ще има надпис с класа и подробни инструкции за работа. Децата ще взимат работен лист, ще го попълват и ще го връщат обратно в кутията. Образователният медиатор ще съдейства за предоставянето на кутиите с работни листове и връщането им на учителите при спазване на всички мерки за безопасност. Аз лично ще се включа в тази инициатива. Препоръчала съм на колегите да  заложат на интердисциплинарното обучение. Това е абсолютно приложимо за началния етап”, обясни за „Уча в Пловдив” директорът на училището Ива Пенкова.

За учениците, които имат техника и интернет, вече са създадени групи в социалните мрежи от всеки един класен ръководител. Там ще им бъдат предоставени материали за работа, които да бъдат върнати и проверени от учителите.

„В Гугъл класрум залагаме на интердисциплинарното обучение – един  работен лист по няколко предмета, разработен съвместно с учителите. За да мотивираме учениците, ще заложим на състезателния характер- който клас се включи най-активно, попълни работни листове и ги върне в кутиите за проверка – ще получи награда. Ще използваме и формиращото оценяване – на всяка кутия ще има имената на децата от класа и емотиконки, които съответстват на различна оценка. Децата ще нарисуват емотиконче срещу името си, в зависимост от личната си преценка за това как са се справили. Надяваме се да им бъде интересно и значителна част от тях да се включат”, уточни Пенкова.

Тя се надява и на съдействие от страна на родителите, които да стимулират децата да изпълнят указанията на училището.