2724 са регистрирани в банката с резервни преподаватели, най-много са от столицата, Пловдив и Варна, каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова

Учителите, които се страхуват да се върнат в класните стаи заради пандемията, излизат в отпуск. В случаите, при които е възможно, ако класът е карантинират, могат да поемат обучението в електронна среда. Това каза днес пред БНР зам.-министърът на образованието Таня Михайлова във връзка с евентуалното възстановяване на присъствените учебни занятия за 5-12 клас. Според нея учителите в рискова възраст и тези с по-сериозни заболявания имат основание да се притесняват, затова трябва да заявят желанието си пред директорите. Директорите пък заявяват необходимост от заместващи учители в Регионалното управление на образованието.

Михайлова припомни, че от МОН са дали възможност, ако в дадено училище има проблем с осигуряването на начални учители, то педагозите, които водят целодневното обучение, да ги заместват, тъй като задължителните часове за приоритетни.

По думите й това са временни ситуации и има възможност да се покрият липсите. Тя посочи, че 2724 са регистрирани в банката с резервни преподаватели, които могат да заместват отсъстващите си колеги. 1241  от тях са студенти по „Педагогика” или „Педагогика на обучението по..”. Има и учители, които в момента работят в друга сфера, както и пенсионери, вече напуснали системата, но готови да се включат отново. Безработни учители също са заявили готовност да се включат като заместници.

Най-много са регистрираните от столицата, Пловдив и Варна. В списъците присъстват специалисти по всички предмети от задължителната подготовка. За първи път се включват  студенти от различни университети, включително от Техническия.

„Това е възможност и за самите директори, когато имат свободни позиции, да потърсят отново човека, който вече е работил по заместване, ако са го харесали”, коментира зам.-министърът.

1 КОМЕНТАР

  1. Редно е първо да осигурите ваксини, а отказалите да излизат в отпуск.Това е извиване на ръце.

Коментарите са затворени.