Това стана ясно на среща между просветния министър проф. Галин Цоков и директор „Образование“ на компанията за Африка, Централа, Източна и Южна Европа Среден Изток Джей Ричардс-Хил

Всички български учители и ученици имат достъп до “Bing Chat Enterprise” инструмент на Майкрософт, който работи с алгоритъма на ChatGPT, стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с директор „Образование“ на компанията за Африка, Централа, Източна и Южна Европа Среден Изток Джей Ричардс-Хил. МОН ще има достъп и ще използва най-добрите практики и световен опит в процеса на дигитализиране на образованието. Глобалната технологична компания ще сподели на българската страна добри практики на база сътрудничеството си с партньори по цял свят. В началото на следващата година ще бъде организиран и уъркшоп, който ще бъде воден от Джей Ричардс.

„Учителите обаче никога не са били по-важни в процеса на преподаване, отколкото са днес. Защото има прекалено много информация и те трябва да научат учениците как да боравят с нея и как да отсяват важната от маловажната“, подчерта Джей Ричардс. Тя се ангажира да се проучат възможностите за осигуряване на българска версия на съдържания, които и в момента са достъпни за нашата образователна система. „Заради ковид пандемията държавите по света бяха принудени да дигитализират изцяло своите образователни системи. Сега е моментът да направим анализ и равносметка и да надградим работещите решения, а от другите да се откажем“, подчерта още тя.

Интерес за екипа на Майкрософт бе разработената Дигитална раница на МОН, която от тази година е на разположение за всички ученици и учители. Министър Цоков представи плановете за нейното надграждане в следващите години.