Обучението е по европейски проект за разпространение на добри практики, създадени от иновативни учители

Учители и директори от страната се събират на 8 и 9 февруари в Пловдив, за да споделят опит и да овладеят нови методики за преподаване. Обучението е част от европейския проект FIERST, чиято цел е да популяризира добри практики за приобщаващо образование чрез развиване на уменията на 21-и век. Партньори по проекта са МОН, фондация “Заедно в час” и Нов български университет.

Участник в проекта от Пловдив е СУ “Любен Каравелов”, а от областта – ОУ „Гео Милев“ в село Белозем. Те са част от одобрените 18 училища за участие в проекта през настоящата учебна година. Техните екипи ще бъдат обучени как да създават професионални общности и да насърчават развиването на умения за успех на учениците. Всяко училище избира една тема, по което работи с учениците си през цялата година, а накрая ще сподели резултатите с колеги и експерти.

Проект FIERST се осъществява паралелно в 5 европейски държави – България, Румъния, Естония, Великобритания и Швеция. През миналата година са били обучени 80 учители, сред които педагози от две училища от  Пловдивска област – ОУ „Ген. Карцов“ в карловското село Христо Даново и ОбУ „Христо Ботев“ в село Дълго поле, община Калояново.