Столични педагози гостуваха по националната програма „Инивации в действие“ в ОбУ „Йордан Йовков“ и останаха смаяни от кабинета по природни науки

За да направят максимално атрактивен и полезен часа по биология, учители сами измайсториха модел на проводяща система на растенията като нагледно средство за обяснение на теми от учебната програма. Идеята на преподавателя по биология от ОбУ „Йордан Йовков“ Петя Ангелова и на колегата й по изобразително изкуство Христо Журналов впечатли днес екип от столичното 136 ОУ „Любен Каравелов“, които гостуваха по национална програма „Иновации в действие“. Кореновата система и стъблото на дървото са направени от MDF, а листата и молекулите на кислорода и въглеродния диоксид – от декоративно фолио. С помощта на диодни ленти, които светят в червено и зелено, децата по-лесно разбират процеса на фотосинтезата и транспортирането на веществата. Софийският екип педагози бе възхитен от дигиталните микроскопи, с които учениците имат възможност да работят по предмета, както и от фототапета на Слънчевата система.

Обиколката на гостите започна от стаята на първолаците, които ги посрещнаха с песен за числата. Преподавателят Катя Паунова обясни, че в момента са на цифрата 8, докато на мултимедийния екран децата следяха видео урок.

„Вижте, моето име е на таблото“, нетърпелива бе да се похвали Ваня, която вчера купила в голямото междучасие тостер на своята съученичка Гергана, тъй като нямала пари. Позитивното табло събира добрите постъпки от седмицата – помогнах на баба да сготви, изчистих си сам стаята, пазарувах с мама.

Истинска еуфория настана в кабинета по български език на 5-класниците, когато влязоха гостите. Подканяни от преподавателя си Ивайло Димов, те се надпреварваха да разказват митове и легенди. Асен побърза да обясни, че Хронос е титан, роден от Гея и Уран.

Директорът на ОбУ „Йордан Йовков“ Таня Николова показа на гостите и новооборудвания кабинет по фризьорство, където учениците водят извънкласни занимания. Поради огромния интерес към професията, тя решила да обзаведе салон, в който момичетата овладяват основни практически умения и получават начални теоретични познания за занаята.

„Много се радвам от възможността да обменим опит с пловдивските колеги, тъй като имаме сходни проблеми, а именно – задържането на учениците в клас“, каза директорът на ОУ „Любен Каравелов“, където също сто процента от децата са от малцинствата.