Три учебни заведения от Пловдив и областта ще получат дарение от тетрадки за всички ученици в трети и четвърти клас

Учители тръгнаха по следите на децата, които обитаваха шестте незаконни постройки, ползвани за жилища, но съборени по разпореждане на район „Северен“. Акцията по бутането на бараките и стопанските сгради в Арман махала се състоя на 26 август със съдействието на Трето полицейско управление. Тогава стана ясно, че постройките на улиците “Еледжик” и “Никола Беловеждов” не са имали елзахранване и водоснабдяване, но въпреки това са били обитавани от няколко семейства.

„Повече от 10 деца от тези постройки се обучаваха при нас и сега ни е невъзможно да ги открием. Колегите отидоха на място, за да разпитат съседи от къщите наоколо, но те не дават никаква конкретна информация и не е ясно дали семействата изобщо са останали да живеят в Пловдив“, коментира директорът на ОбУ „Йордан Йовков“ Таня Николова.

Сходен случай имаше през януари миналата година, когато бяха съборени незаконни къщи във Войводиново.

В училището се обучават изцяло ученици от уязвими групи, така че екипите за обход са в махалата, за да напомнят, че на 15 септември започват присъствени учебни занятия. Заради епидемията от COVID-19 класните ръководители първо се опитвали да осъществят контакт по мобилен телефон с родителите, но ако не успеят да се свържат или не получат утвърдителен отговор, посещавали адресите.

Оказало се, че немалко деца са на гости в Германия или Холандия, но близките им заявили, че за 15 септември ще се приберат и ще бъдат на училище.

„Трябва да бъдем изключително деликатни и тактични в разговорите с децата и родителите, защото ако прекалено ги наплашим, може да се стигне до друга крайност – да престанат да идват на училище“, коментира още Николова.

Тя е взела решение следобедните и заниманията по интереси да бъдат изнесени навън, затова са закупени допълнителни пластмасови масички и столове. Старите чинове също ще бъдат извадени от хранилището и поставени на открито за част от заниманията. По мнението на учителите обаче, за деца с трудности при обучението никак не е удачно часовете да се провеждат навън. Проблем за повечето от тях е липсата на концентрация, затова преподавателите са категорични, че няма как да се решават задачи или да се правят диктовки, например, извън класната стая.

За да спази насоките на МОН училището се отказва от кабинетната система. На първия етаж ще се обучават само децата от начален етап, на втория – от прогимназията, а в допълнителния корпус – професионалните паралелки. Предвидено е ученици и учители да влизат от два входа. Тъй като школският бюджет не позволява назначаването на двама охранители, на единия ще дежурят образователният медиатор, общият работник и деца от Ученическия съвет.

ОбУ „Йордан Йовков“ е сред трите в Пловдивска област, които ще получат дарение в рамките на кампанията „Пиши и мечтай“. Така ще бъдат осигурени по 15 тетрадки за всяко дете в трети и четвърти клас. Другите две училища са ОУ „Ген. Карцов“ в Христо Даново и ОУ „Гео Милев“ в Белозем.

1 КОМЕНТАР

  1. Машала на Директорката. екипа и също!

Коментарите са затворени.