Синдикат „Образование“ също излезе с призив за преустановяване на присъственото обучение – 79,4% от анкетираните педагогически специалисти искат да преподават от вкъщи

С вземане на отпуски и подаване на молби за напускане заплашват учители, ако не бъде изпълнено искането им всички ученици от цялата страна да преминат на дистанционно обучение до края на календарната година като мярка срещу разпространението на Covid-19 в училищата.

Педагозите, обезпокоени от многото смъртни случаи на техни колеги с положителни Covid тестове и обединени във фейсбук групата “Учители за безопасно образование”, определят като неефективни и неадекватни последните мерки на министерствата на здравеопазването и на образованието за справяне с разпространението на заразата в учебните заведения.

Критики в учителските среди има и към дадената от просветния министър възможност педагогическите съвети да задължават учениците да носят маски и в час, защото учениците използват маските често неправилно и така се губи ефектът от тях и защото не отчитат сериозността на проблема, особено най-малките от 1-ви до 4-ти клас.

По тези причини педагозите настояват за “преминаване към дистанционна форма на обучение, поне до края на 2020 г., след което вече плавно преминаване в присъствена форма при доста стриктно спазване на противоепидемичните мерки”.

Днес с призив за преустановяване на присъственото обучение в цялата страна излязоха и от синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”, според чието проучване 80% от учителите искат временно превключване към онлайн обучение.

“От месеци положението в българското общество, в българското здравеопазване и в образователната система е по-скоро аварийно. В момента имаме затворена здравна система, лични лекари, които лекуват дистанционно и образователни институции, които работят”, коментира лидерът на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” Юлиян Петров.

Според синдиката изискването решението за превключване към дистанционен режим да се съгласува с родителите не е ефективна и справедлива мярка. “Над 70% от родителите искат присъствено обучение сега, но какви са възможностите на образователните институции и какво мислят и чувстват българските учители?”, питат от профсъюза.

79.4% от анкетираните от тях педагогически специалисти – учители и директори (общо 4270) – са заявили, че цялата образователна система трябва да премине временно в електронно обучение от разстояние, а 76.8% са посочили, че училищната среда е опасна за работа. А посочените за това аргументите са – в момента много трудно се създава организация за учебен процес, предвид многото болни и отсъстващи учители и директори, много от учителите изпитват повишена предпазливост и са в болнични за една или две седмици, много от работещите учители и директори заместват свои отсъстващи колеги, което ги претоварва брутално.

При проучването е установено също, че в 10% от образователните институции нямат щат за медицинско лице, а в други 25% са назначени медицински работници в пенсионна възраст, като последните се страхуват да работят на първа линия и са в разрешен отпуск.

“При тази ситуация все по логично изглежда решението за временно превключване на образователните институции в страната в обучение в електронна среда от разстояние. Такова решение ще бъде за пазене живота, здравето и оцеляването на българските учители и директори”, заключават от синдиката.