Иван Стефанов отглежда сам трите си деца
Иван Стефанов отглежда сам трите си деца
Иван Стефанов отглежда сам трите си деца

Цялата просветна гилдия в Пловдив се обединява в подкрепа на семейството на загинала нелепо на пешеходна пътека учителка. На 3 февруари миналата година Калина Стефанова е прегазена, докато се връща от училището на дъщеря си. Второкласничката Йоана учи в СОУ „Ч. Храбър”, но вече се налага да свиква с мисълта, че мама е на небето. 5-годишната Павлина и братчето й Калоян, който е едва на три, са в ЦДГ „Десислава”, където се опитват да компенсират загубата на майка им с особени грижи и внимание. Тъкмо когато Калина трябвало да започне работа в ОУ „Георги Бенковски”, се случва трагедията. След 7 месеца в будна кома, които глътват всички спестявания на семейството, 35-годишната жена умира.

Сега цялата тежест и отговорност по отглеждането на трите сирачета пада върху бащата Иван Стефанов. Проблемът е, че на Калина се е разчитало за основния семеен доход, тъй като съпругът й е трудоустроен след инфаркт. Той разчита на 131 лева инвалидна пенсия, детските и пенсиите на децата. Здравословното му състояние не му позволява да работи, а и няма кой да води и прибира децата от училище и детска градина. След смъртта на Калина общината му дала общинско жилище. Възрастната майка на 48-годишният вдовец се преместила при сина си и внуците, за да му помага в домакинството.

След репортажите за трагедията в медиите, десетки хора откликнали за обзавеждане на жилището, от фенклуба на „Ботев” ги зарадвали с подаръци по празниците. Сега учителският синдикат на „Подкрепа” и туристическа компания под тепетата организират благотворителна екскурзия за педагози и директори до Кавала и Ксанти. Цената е 29 лева, като половината сума на всеки записан ще бъде дарена за Иван и децата му. Засега записаните са 150, очаква се броят им до 22 февруари, когато е пътуването, да стане поне 500, убедени са организаторите.