Учители и директори на образователни институции могат по собствено желание да се пенсионират до 3 години по-рано от възрастта за трета категория труд.

По инициатива на Синдикат “Образование” социалният министър Деница Сачева внесе проект за промяна в Кодекса на труда на чл. 328, т.10, касаещ прекратяване на трудовото правоотношение на педагогическите специалисти при условията на чл. 69 в от КСО.

„Досега, ако учителите решаваха да ползват ранно пенсиониране дори и за месец, те бяха лишавани от добавката от Учителския пенсионен фонд. Тя е около сто лева, а учителите със своите вноски формират този професионален фонд. Това е несправедливо към тях“, коментира синдикалният лидер Юлиян Петров.

Според проучвания на Синдикат „Образование“ по време на дистанционното обучение натоварването на учителите и директорите се е увеличило с между 15 и 20%, което е довело и до изявени симптоми на професионално прегаряне. 98% от анкетираните изразяват съгласие учителската професия да бъде прекатегоризирана към втора категория труд.

Синдикатът е внесъл предложение към МОН за облекчаване натоварването на учителите над 50 години с един час седмично. Предложението до МЗ е да се направят масови тестове за антитела на всички учители и директори, но на доброволен принцип, с цел да се определи броят на преболедувалите.

1 КОМЕНТАР

  1. Тестовете не са за антитела, а са антигенни тестове.

Коментарите са затворени.